Auteur Topic: Brandrisico bij boer 'alarmerend'  (gelezen 2492 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jorisvv

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 1.255
  • Geslacht: Man
  • Bezoek: Belangstellende
Gepost op: 24 juni 2008, 11:35:24
Ik weet niet of dit de goede categorie is, maar het leek me 'actueel' dus heb het hier maar bij gezet. Excuses als ik het fout heb gedaan.

Brandrisico bij boer 'alarmerend'

TILBURG - Elektrische installaties op boerenbedrijven laten vaak te wensen over. Verzekeraar Interpolis/Achmea liet er onlangs een onderzoek naar doen en noemt de uitkomst 'alarmerend'.

Vijftig uiteenlopende agrarische ondernemingen werden door een keuringsbedrijf binnenstebuiten gekeerd. "Er kwamen situaties naar boven als hitteontwikkeling in de meterkast of bedrading die pal onder watervoerende goten door liep", zegt Jan Fonk, hoofd agrarisch bureau van Interpolis.

De betreffende ondernemers waren onwetend van de risico's op kortsluiting, elektrocutie en brand. Fonk: " De installaties waren door erkende bedrijven aangelegd en leken veilig."

Interpolis werkt nu mee aan het op de markt brengen van een betaalbare methode, waarmee boeren de riskante onderdelen van hun elektrische installaties kunnen laten bepalen.

Volgens Fonk zal die mogelijkheid er eerst zijn voor de bloembollenteelt. "Vrij snel komen daarna ook andere agrarische sectoren aan de beurt."

Een ondeugdelijke installatie is volgens Interpolis, dat in Nederland de helft van alle agrarische bebouwingen verzekert, een van de hoofdoorzaken van brand. Een andere is het werken in stallen met slijptol of lasapparaat, zonder blusmiddel in de buurt.

Gisteren luidde de Dierenbescherming de noodklok over het stijgend aantal dieren dat sterft door een brand op een veehouderij. Dit jaar staat de teller al op 111.000. Vooral kippen en varkens blijken slachtoffer. Begin juni kwamen duizend varkens om door brand in Heeswijk-Dinther, nog geen week geleden lieten in Eersel 1300 varkens het leven.

Fonk beaamt dat er de laatste maanden een 'concentratie aan branden' is geweest. Maar hij heeft geen cijfers voorhanden die duiden op een grote, aanhoudende golf.

De Dierenbescherming wil met diverse ministeries, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en landbouworganisatie LTO spreken over een 'drastische verbetering' van brandbestrijding en brandpreventie in de veehouderij. Ook moet serieus worden gekeken naar betere mogelijkheden om dieren snel te evacueren.

De organisatie vindt dat de brandveiligheidsvoorschriften zich te veel richten op de veiligheid van mensen. "Dat is opmerkelijk in een land waar 450 miljoen dieren bedrijfsmatig worden gehouden. Een gebouw met bedrijfsmatig gehouden dieren heeft een industriefunctie. Daarmee worden koeien, varkens, kippen en konijnen gelijkgesteld aan machines", aldus Fonk.

" Het signaal van de Dierenbescherming is begrijpelijk en terecht", reageert Fonk. "Maar er is geen enkele agrarische ondernemer die het koud laat als hij zijn vee in de vlammen ziet omkomen."

Zie ook: http://www.ed.nl/regio/3322989/Brand-in-Eerselse-stal-was-helaas-niet-te-voorkomen.ece

Bron: http://www.ed.nl/regio/3322943/Brandrisico-bij-boer-alarmerend.ece