Auteur Topic: Korte berichten preventie  (gelezen 45451 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Peter

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 39.525
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: WVD
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B
Gepost op: 30 november 2008, 09:35:21
Actie brandveiligheid op Kerstmarkten

25 november 2008 - NVBR.nl
 
Op initiatief van de NVBR, de VROM-inspectie, het Verbond van Verzekeraars en de Tuinbranche Nederland is een Kerstkaart gemaakt met daarin tips voor een brandveilige Kerstviering. Het doel van de kaart is om alle tuincentra te wijzen op brandveiligheid in de maand december.

De Brandweer heeft zelf ook aandacht voor brandveilige feestversiering, onder andere door voorlichting te geven via een folder en de website www.brandweer.nl. In navolging van de brandweer Amersfoort is nu ook een landelijke actie richting de tuincentra gestart. De belangrijkste doelgroep is tuincentra waar een Kerstmarkt wordt georganiseerd.

De Tuinbranche heeft op haar eigen website ook informatie over brandveiligheid op Kerstmarkten. Ook heeft de organisatie een Handleiding Milieuzorg gepubliceerd, waarin het onderwerp ter sprake komt. Deze handleiding is te downloaden op BrandweerKennisNet, net als de gezamenlijke Kerstkaart. 


NVBR.nl

visitors can't see pics , please register or loginPeter

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 39.525
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: WVD
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B
Reactie #1 Gepost op: 14 december 2008, 14:09:16
Winkels Zwolle niet brandveilig

Van de gecontroleerde winkels in de binnenstad van Zwolle voldoet er niet één aan de brandveiligheidseisen.

De gemeente heeft tot nu toe 35 winkels bezocht. In zeven winkels was de nooduitgang geblokkeerd. Verder kwamen de controleurs kapotte noodverlichting, niet-bruikbare brandblussers en verkeerde aanwijzingen van de vluchtweg tegen. De winkeliers zijn op de gebreken gewezen en krijgen nog een kans om die te herstellen. In zeven gevallen is de Bouwinspectie ingelicht. Vanaf volgende week vrijdag gaan de gemeente en de politie opnieuw controleren.

www.rtvoost.nl


klippie

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 770
 • Geslacht: Man
Reactie #2 Gepost op: 14 december 2008, 18:07:57
Adviezen voor gemeenten op basis van rapport Commissie Helsloot

De Bestuurscommissie Regionale Brandweer & GHOR Groningen heeft in haar vergadering van 12 december 2008 gemeentebesturen van de 25 gemeenten in de regio Groningen geadviseerd bij branden in industriepanden in beginsel te kiezen voor een defensieve inzet. Dit besluit is gebaseerd op het rapport van de Commissie Helsloot, die onderzoek heeft gedaan naar het verloop van de brand in het Drentse De Punt op 9 mei 2008. Daarbij is uit onderzoek gebleken dat branden met dodelijke slachtoffers onder brandweermensen vooral voorkomen bij het uitvoeren van binnenaanvallen in gebouwen met een industriefunctie. Ook blijkt dat in deze situaties meestal geen sprake was van een redding of een succesvolle schadebeperkende inzet. Een defensieve inzet houdt in dat een brand van buitenaf bestreden wordt. De consequentie van dit besluit is, dat brandweerkorpsen bij brand in een industriepand pas overwegen naar binnen te gaan als daar expliciet aanleiding toe is, zoals de aanwezigheid of dreiging van slachtoffers of als duidelijk is dat er geen risico is voor de eigen veiligheid.

Een ander advies van de Bestuurscommissie Regionale Brandweer & GHOR Groningen dat gebaseerd is op het verkennend onderzoek van de commissie Helsloot, betreft het omgaan met nakomend brandweerpersoneel. Het gaat hier om vrijwilligers die, in aanvulling op de bezetting van de tankautospuit, naar een incident toekomen. De Bestuurscommissie adviseert gemeenten waar dit gebruikelijk is, nakomend personeel alleen toe te staan onder de voorwaarden, dat 1) men gezamenlijk in een herkenbaar brandweervoertuig ter plaatse komt, 2) men bluskleding draagt en 3) men ter plaatse onder leiding van een tweede bevelvoerder geplaatst wordt. Dit besluit kan voor sommige gemeenten extra kosten met zich meebrengen.

Voor beide adviezen geldt dat gemeenten hierover een besluit moeten nemen, voordat het geïmplementeerd kan worden.

Bron Brandweergroningen.nl


Peter

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 39.525
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: WVD
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B
Reactie #3 Gepost op: 24 december 2008, 11:48:43
'Scholen verplicht aan de sprinkler'

Zeist - Ondanks de vele scholenbranden tijdens de afgelopen jaarwisseling lijkt er door scholen aan brandpreventie nauwelijks meer aandacht te zijn geschonken.

Verzekeraar Centraal Beheer Achmea vindt daarom dat scholen in ons land verplicht een sprinklerinstallatie moeten installeren. Nu zien gemeenten (waar scholen qua verantwoordelijkheid onder vallen) nog te vaak af van een sprinklerinstallatie vanwege de hoge kosten.

Wekelijks rukt de brandweer drie tot vijf keer uit om een (beginnende) scholenbrand te blussen. De materiële schade varieert van een paar duizend euro tot enkele miljoenen per brand. De psychische en economische schade is waarschijnlijk nog vele malen groter.

Samen met makelaar Marsh introduceert de Apeldoornse verzekeraar begin volgend jaar een plan voor aangepaste sprinklerinstallaties in scholen. Het voordeel van dit plan is dat deze installaties aan minder eisen hoeven te voldoen dan industriecomplexen en kantoorgebouwen met server-ruimtes.

Om een herhaling van het aantal scholenbranden tijdens de jaarwisseling 2007/2008 te voorkomen roept Centraal Beheer Achmea op om activiteiten in de wijk te verplaatsen naar het schoolplein. Op deze wijze zijn de hulpdiensten beter in staat de activiteiten te controleren.

Verbieden van samenscholing heeft geen zin omdat dit in de praktijk nauwelijk te controleren is. Daarnaast blijft de verzekeraar pleiten voor cameratoezicht en een burgerwacht tijdens de jaarwisseling. Dit alles om de veiligheid in de omgeving van scholen te verhogen.

http://www.blikopnieuws.nl/bericht/89217
 
 
 


Peter

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 39.525
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: WVD
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B
Reactie #4 Gepost op: 21 januari 2009, 19:45:17
Musea moeten rampenplan maken

ARNHEM - Musea moeten een prioriteitenlijst opstellen van cultureel erfgoed, dat in geval van een ramp of calamiteit gered zou moeten worden. Daarbij moeten ze rekening houden met de cultuurhistorische en financiële waarde van de objecten, maar ook met onder meer omvang en gewicht van spullen die veiliggesteld moeten worden.

Dat bleek woensdag op een symposium van de Mondriaan Stichting en het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid (NIFV) over de bescherming van cultureel erfgoed. Directe aanleiding voor de bijeenkomst waren de recente branden bij het Armando Museum in Amersfoort, het instituut Bouwkunde van de TU Delft en het Schutterij Museum in Steyl.

Volgens het Instituut Collectie Nederland (ICN) zijn de meeste musea zich wel bewust van het belang van een rampenplan, maar ontbreekt het nog aan de praktische uitwerking van goede voornemens. Op de website van het instituut staat een handleiding, die museumdirecties kunnen gebruiken om samen met de brandweer en andere hulpverleners een goed plan te maken.

''Het is belangrijk dat de brandweer weet welke museumstukken het eerst gered moeten worden. En ook moet bekend zijn waar die spullen dan naar toe kunnen. Er moet een verzamelplaats zijn, die toegankelijk en geschikt is. Er moeten plakkertjes voorhanden zijn om geëvacueerde objecten te merken en iemand moet foto's maken. En dat moet geoefend worden met dummies, zodat bekend is of bepaalde voorwerpen wel hanteerbaar zijn op het moment van een crisis'', hield Marja Peek van het ICN haar toehoorders voor.

Elk museum moet zijn eigen calamiteitenplan ook actueel houden, aldus inspecteur Hanna Pennock van de Erfgoedinspectie. ''Het is de verantwoordelijkheid van elke museumdirectie om het integrale veiligheidsplan goed op orde te hebben. Als ik kom inspecteren kan ik wel zien of de houtwormen uit een antieke kast vallen, maar of de zorg voor het cultureel erfgoed bij een brand of een overstroming ook optimaal is, blijkt helaas pas als er iets gebeurt.'' (ANP)

http://www.parool.nl/parool/nl/12/CULTUUR/article/detail/129643/2009/01/21/Musea-moeten-rampenplan-maken.dhtml
 
  Gelogd 
 
Peter

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 39.525
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: WVD
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B
Reactie #5 Gepost op: 21 januari 2009, 21:06:14
Brandveiligheid kleine hotels kan beter
Amsterdam - Veel hoteleigenaren zijn van goede wil maar beseffen onvoldoende welke risico's hotel en hotelgasten lopen. Voor een kwart van de ondernemers vormen de kosten naar eigen zeggen een drempel om maatregelen te nemen.

De VROM-Inspectie bezocht hotels kleiner dan 30 kamers, gebouwd voor 1980. De tekortkomingen hebben betrekking op bouwkundige aspecten, installaties, gebruikseisen en organisatorische zaken als een ontruimingsplan. Zo ontbreken nogal eens drangers op de deuren van hotelkamers waardoor vuur en rook zich snel kunnen verspreiden.

Bij zestien hotels zaten deuren in de vluchtroute op slot. Bij eenderde van de hotels ontbreekt de vereiste brandmeldinstallatie, waardoor de brandweer niet gealarmeerd wordt. O of vertoont de wel aanwezige installatie vertoont gebreken, waardoor een brand niet snel wordt ontdekt.

Veertig procent van de hotels heeft geen ontruimingsplan en slechts één op de tien hoteleigenaren doet jaarlijks een ontruimingsoefening. Hoteleigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het borgen van de brandveiligheid van hun hotel. Voor hun kennis over brandveiligheid leunen zij vooral op de kennis van bouw- en woningtoezicht van de gemeente en de brandweer, zo blijkt uit het onderzoek.

Daar waar gemeentes hotels controleren op brandveiligheid is de brandveiligheidssituatie beter dan waar dit (te lang) achterwege is gebleven.Hoteleigenaren vinden de regelgeving ingewikkeld. Zij geven aan behoefte te hebben aan toegankelijke en praktische informatie aan de hand waarvan ze de brandveiligheidssituatie in hun hotel kunnen verbeteren.

De VROM-Inspectie zal via brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland de resultaten van het onderzoek onder de aandacht van hoteleigenaren brengen, onder meer in de vorm van een handreiking brandveiligheid.


 
Blik op nieuws


Peter

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 39.525
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: WVD
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B
Reactie #6 Gepost op: 29 januari 2009, 19:26:46
Ajax-Chubb waarschuwt voor weigerende blussers
Bij een kwaliteitscontrole ontdekte het bedrijf Ajax-Chubb Brandbeveiliging BV dat een aantal brandblussers mogelijk weigeren bij gebruik. Het betreft de typen GP 6, 9 en 12 kilo poeder (Rijkstypekeur 1687, merknaam Ajax) en de KP 6 en 9 kilo (Rijkstypekeur 1688, merknaam Kidde), verkocht in de periode januari 2007 tot en met oktober 2008. De blusser zelf vormt geen enkel gevaar voor de gebruiker.

Hoe kunt u controleren of het uw blusser betreft?

De productiedatum bij de GP-serie staat naast het etiket (januari 2007 t/m oktober 2008) en bij de KP-serie boven de lasnaad (FG 07 en FG 08). (Zie hiervoor de foto's). Poederblussers die een ander typekeur of productiedatum hebben, vallen niet onder deze waarschuwing.

U wordt vriendelijk verzocht een afspraak maken met de helpdesk van Ajax-Chubb via telefoonnummer (0900) 444 99 44 om uw brandblusser(s) uit voorzorg te laten controleren op een mogelijk defect.

 visitors can't see pics , please register or login

Blik op nieuws


jurjen

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 6.968
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #7 Gepost op: 13 februari 2009, 08:36:56
Brandweer geeft voorlichting in Zutphens Waterkwartier

ZUTPHEN – Ruim vijftig bewoners van de wijk Waterkwartier kwamen donderdagmiddag af op de voorlichtingsmiddag van de brandweer.

Volgens Bert Schenau van de brandweer is de middag zeer geslaagd. Mensen kregen uitleg van de brandweer over brand en wat mensen moeten doen als er bij hun brand is. Bezoekers moesten hun weg vinden door een met rook gevulde woning. Ook werd gewezen op het belang van een rookmelder. Als klap op de vuurpijl konden bezoekers zelf ervaren wat er gebeurt als de vlam in de pan slaat en wat er bij brand gebeurt met een campinggasbusje.

De activiteiten vonden plaats in het kader van  de actie “Vluchtplan” als onderdeel van “Rood op Straat” van de Zutphense brandweer. De brandweer gaat in de toekomst ook andere wijken bezoeken.

www.GelreNieuws.nl daar ook foto's


Peter

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 39.525
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: WVD
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B
Reactie #8 Gepost op: 15 februari 2009, 14:05:57
'Waarom zitten ze niet op een lijn? Nu blijken m'n gordijnen niet in orde'

door Ine Kleemans. donderdag 12 februari 2009 | 09:20

PRINSENBEEK - Kastelein Richard van den Berg kan er niet over uit.
Dinsdag kreeg hij controle van de brandweer in zijn café De Stee in Prinsenbeek. ,,En dan weten ze weer iets te vinden'', aldus de cafébaas die aangeeft in mei nog alles volgens de regels van gebruiksvergunning te hebben aangepast. Hij en een aantal collega's snappen niet dat de brandweer er kennelijk verschillende criteria op na houdt.

"Wij willen absoluut niet beknibbelen op veiligheid'', haast hij zich te zeggen. ,,Maar we hebben toch zeker recht op duidelijke regels. Als het in mei allemaal in orde is, waarom moet er dan nu weer een extra noodverlichting komen?'' Hij vindt dit extra zuur omdat hij in mei nog 900 euro aan leges moest betalen voor een vergunning die een half jaar later is afgeschaft.

Collega Henk Prins van D'n Henk is het helemaal met hem eens. ,,Dit gaat nergens meer over'', uit hij zijn ongenoegen. Ik zit hier net een jaar en heb maar liefst twee keer controle van de brandweer gehad. Alles was toen in orde. Waarom zitten ze niet gewoon op één lijn? Nu blijken m'n gordijnen weer niet geïmpregneerd.''

Ook Janneke Kavelaars van 't Veehandelshuis voelt zich overvallen door de mededeling dat er weer zaken niet klopten, vooral omdat ze in augustus pas alles heeft verbouwd. ,,Toen is er nog drie keer iemand langs geweest. Dan denk je het goed voor elkaar te hebben. Het is ieder jaar wel iets.'' Bij 't Veehandelshuis gaat het deze keer om de rokersruimte. ,,Het zeiltje om buiten droog te kunnen staan, moet ook zijn geïmpregneerd'', zegt Kavelaars.

Kastelein Anton van Dongen van Marktzicht ergert zich vooral aan het tijdstip van de controle, zo vlak voor carnaval. ,,Dit kunnen ze toch veel beter in november doen'', vindt hij. In zijn zaak ging het om een kleine reparatie, maar het verbaasde hem vooral dat de brandweer nu controleerde op de aanwezigheid van een logboek. ,,Terwijl de brandweer er zelf nog niet mee klaar is, zo bleek. Dit zijn toch halve maatregelen.''

Volgens een gemeentewoordvoerster die spreekt namens de brandweer - "moet het niet uitmaken wanneer een controle plaatsvindt, een zaak moet gewoon altijd in orde zijn'. Sinds 1 november geldt het gebruiksbesluit dat een gebruiksvergunning overbodig maakt. Dat scheelt financiële en administratieve lasten voor de caféhouders. Dat besluit betekent ook dat dit jaar alle horecagelegenheden in de stad worden gecontroleerd. Ruim veertig hiervan komen, steekproefsgewijs, voor carnaval aan de beurt, legt de woordvoerster uit.

Of de kroegen in dit geval in de fout zijn gegaan, of dat de brandweer zich heeft vergist, laat ze in het midden. Het logboek, waarin alles moet worden verzameld over brandveiligheid, komt er in de toekomst, zegt ze. Dit gaat de brandweer nog uitdelen.
 
Bn De stem


Peter

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 39.525
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: WVD
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B
Reactie #9 Gepost op: 22 februari 2009, 08:52:44
Sprinkerinstallatie Rode Kruis Ziekenhuis aan, patiënten nat

   

beverwijk  -

Patiënten en medewerkers van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk zijn woensdagmiddag nat geworden toen per ongeluk een sprinklerinstallatie aansprong.

Dat meldt het ziekenhuis. Het euvel onstond doordat een koppeling van een leiding losschoot.

De sprinkler sprong aan op de vierde verdieping, waar onder meer cardiologie en interne geneeskunde zijn te vinden.

De brandweer uit Beverwijk werd gealarmeerd om het water te verwijderen.

Haarlems dagblad
Peter

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 39.525
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: WVD
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B
Reactie #10 Gepost op: 01 maart 2009, 09:08:59
Gemeente sluit per direct twee kinderdagverblijven

HOOFDDORP - Twee kinderdagverblijven in Hoofddorp moeten per direct hun deuren sluiten. Tijdens een controle van de brandweer op woensdag 25 februari is gebleken dat de gebouwen niet voldoen aan de (brand)veiligheidseisen. Het gaat om Villa4Kidz  en het gedeelte van HappyKids 't Kasteeltje dat in Het Speelparadijs  is gehuisvest. Vanaf 18 uur op vrijdag 27 februari mogen de kinderdagverblijven geen kinderen meer opvangen.
De sluiting heeft tot gevolg dat de kinderen vanaf aanstaande maandag 2 maart niet terechtkunnen bij de crèche. De ouders hebben een brief van de gemeente ontvangen met informatie over de sluiting. De directie van de kinderdagverblijven is verantwoordelijk voor het nemen van maatregelen om de ouders tegemoet te komen.
De directie van zowel Villa4Kidz als HappyKids 't Kasteeltje heeft op vrijdag 27 februari een brief ontvangen met de overtredingen. Hierin eist de gemeente dat het kinderdagverblijf gesloten wordt, totdat voorzieningen getroffen zijn om de gebouwen te laten voldoen aan de (brand)veiligheidseisen. Het gaat onder andere om nooduitgangen die geblokkeerd zijn, vluchtroutes die niet duidelijk zijn aangegeven en toegangsdeuren die niet vanzelf sluiten. Aangezien de gebruikers kinderen zijn in de leeftijd van 0 tot 4 jaar, heeft veiligheid de hoogste prioriteit.
De kinderdagverblijven blijven tot nader orde gesloten. Voorafgaand aan de heropening van de betreffende crèches, vindt een hercontrole door de gemeente plaats. Pas nadat alle overtredingen ongedaan zijn gemaakt, mogen de kinderdagverblijven weer kinderen opvangen.

Hoofddorpse courant


Peter

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 39.525
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: WVD
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B
Reactie #11 Gepost op: 17 maart 2009, 19:27:04
Sprinklers in huizen

AMSTERDAM, dinsdag -  Voor het eerst zullen er in renovatiewoningen sprinklers worden aangebracht. De Amsterdamse brandweer start deze primeur in de buurt Oostenburg.

In zo'n honderd huizen komen de sproei-installaties te hangen die vanzelf aangaan als er brand uitbreekt. Het betreft een proef van het brandweerkorps en woningcorporatie Alliantie. Het is de bedoeling dat in de hoofdstad uiteindelijk steeds meer huizen worden ingericht met sprinklers.

Woningsprinklers worden op verschillende plaatsen in de wereld, zoals Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten, al gebruikt. Ook in Europa, bijvoorbeeld in Engeland en Finland, wordt het steeds meer toegepast. In ons land is dit nog nauwelijks het geval. "Het is wel een enkele keer gedaan in nieuwbouwhuizen, maar gebeurt veel te weinig", zegt hoofdcommandant Caroline van de Wiel van brandweer Amsterdam-Amstelland.

Blij

"We zijn erg blij dat Alliantie deze proef met ons wil aangaan. Er bestaan veel misverstanden over sprinklers in woningen. Het zijn heel andere dan die dingen die al afgaan als je staat te roken. Deze systemen werken alleen bij brand en zetten ook niet meteen je hele huis onder water. Maar daarbij, als wij langs moeten komen, gaan we ook niet bepaald zachtzinnig te werk en wordt er nog veel meer schade aangericht."

Woningsprinklers reageren pas wanneer de temperatuur boven de zeventig graden Celsius is. Slechts één op de 1,6 miljoen gaat zonder reden spontaan af. "De cijfers liegen er niet om. De meeste branden zijn woningbranden", stelt de brandweer. "Ook de meeste slachtoffers vallen bij een woningbrand. De maatregelen die we nu hebben, zijn bouwkundige preventie en rookmelders. Daarbij moet men bedenken dat de tijd tussen ontstaan en ontdekking van een brand vijftien minuten kan zijn. En dat als de brand is ontdekt, je door rookontwikkeling circa twee minuten hebt om te vluchten. De sprinkler is bij uitstek het middel dat in die eerste minuten van de brand ervoor zorgt dat bewoners tijdig hun woning kunnen ontvluchten en dat de brandschade beperkt blijft."

http://www.telegraaf.nl/binnenland/3492653/__Sprinklers_in_huizen__.html
 
 
 


Martin

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 742
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #12 Gepost op: 03 mei 2009, 22:10:35
Woningbranden vaak door menselijk falen

BREDA - 'Onjuist menselijk handelen' is de oorzaak van 61 procent van alle woningbranden.

Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Instituut Fysieke VeiligheidNibra.

En in de helft van die gevallen (31 procent) is sprake van onachtzaamheid bij het koken: de vlam slaat in de pan of in de afzuigkap of iemand probeert een brandje in een frituurpan te blussen met water. In de andere dertig procent is de brand bijvoorbeeld ontstaan door omgevallen kaarsen, kinderen die met vuur spelen, verkeerd omgaan met apparatuur of in slaap vallen tijdens het roken.

Bij de 39 procent branden die niét zijn toe te schrijven aan onjuist menselijk handelen wordt bijna de helft (vijftien procent) veroorzaakt door falende apparatuur. Branden in wasmachines en -drogers, televisies of koelkasten komen ook regelmatig voor.

Elf procent van de branden is 'gebouwgerelateerd'. Het gaat dan bijvoorbeeld om falende elektrische installaties of schoorsteenbranden.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek houdt bij hoeveel schade Nederland lijdt door branden.

De schade door binnenbranden bedroeg in 2007 778 miljoen euro. Dat is negentig procent van het totale brandschadebedrag. Dat bedrag viel 21 procent hoger uit dan in 2006. Bijna de helft van de schade kwam voor rekening van de sector industrie, landbouw of veeteelt. Dertien procent kwam voort uit branden in een woongebouw.

http://www.bndestem.nl/regio/breda/4887578/Woningbranden-vaak-door-menselijk-falen.ece
Voor brandweer nieuws uit Twente http://www.crisistwente.nl


Martin

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 742
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #13 Gepost op: 03 mei 2009, 22:20:54
Geen uitstel voor bewoners van 'bollenschuur'

HEEMSTEDE - De huurders van de tot woningen omgebouwde bollenschuur aan de Leidsevaartweg 21, krijgen geen uitstel. Dat is gebleken bij de 'voorlopige voorziening' die door zowel verhuurders als huurders tegen de gemeente was aangespannen. Wel is een deel van de dwangsom, groot 24.000 euro, kwijtgescholden door de rechtbank omdat de gemeente de aankondiging daarvan per gewone post, dus zonder aan te tekenen, naar de verhuurder verzond.

De zes bewoners werden onlangs door een gemeentelijke brief met bestuursdwang gesommeerd de panden per 18 mei te verlaten. De bewoners vinden dat een onredelijke termijn, omdat zij slechts enkele weken hebben om een andere woning te zoeken. Zij vragen daarom uitstel.

De rechter ging echter niet mee in de redenering. Ook hij vindt dat de brandgevaarlijkheid prevaleert. "Bovendien," zo verklaren Burgemeester en Wethouders, "Het moet voor de verzoekers voldoende duidelijk zijn geweest dat door de voorzieningen die door het college zijn aangebracht (rookmelders en blusmiddelen) niet aan de vereisten voor brandveiligheid op langere termijn werd voldaan."

De rechtbank oordeelde wel dat de verhuurders tot 18 mei verantwoordelijk zijn voor de brandveiligheid. De bewoners bestrijden de gevaarlijkheid van de situatie. "Er wonen hier al 30 jaar mensen, er is nog nooit brand uitgebroken." Daarentegen zijn zij bereid de woningen desnoods zelf brandveilig te maken. "Zeg ons wat er moet gebeuren en we gaan aan de slag." Ze hebben al berekend dat het slopen van het asbesthoudende dak en het aanbrengen van een nieuw dak zo'n 2500 euro zal kosten.

Het is hen echter niet helemaal duidelijk welke onderdelen allemaal brandgevaarlijk zijn. "De brandweer noemt geen specifieke punten; ze heeft de woningen afgekeurd maar zegt niet waarop."

Ook bestrijden de bewoners de bewering van wethouder Van der Stadt (VVD) dat de gemeente pas sinds vorig jaar op de hoogte is van de bewoning van de voormalige bollenschuur. "Ambtenaren van afdeling Bouw en Woningtoezicht hebben zelf uit de archieven documentatie opgedoken die terug gaat tot de jaren '50. En ik heb hier een brief in de hand uit 1978 waarin de verhuurder gesommeerd werd de illegale verhuur te staken," aldus één van de huurders.

De verhuurder vroeg zowel uitstel voor de huurders als ook om de termijn waarop de dwangsom zou zijn verbeurd te schorsen tot 1 februari 2010. De dwangsom bedraagt inmiddels zo'n 75.000 euro. Ook daar ging de rechter niet in mee.

De bewoners spelen met de gedachte dan maar in een tent in de tuin te gaan wonen. "We moeten de panden verlaten, er is niet gezegd dat we ook de tuin uit moeten," aldus het zestal. "Bovendien, we hebben nog geen andere woning gevonden."

http://www.echo.nl/hc-hc/buurt/lees/866111/geen.uitstel.voor.bewoners.van.bollenschuur/
Voor brandweer nieuws uit Twente http://www.crisistwente.nl


Elst 582

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 310
 • Geslacht: Man
  • Brandweer Elst
Reactie #14 Gepost op: 05 mei 2009, 22:56:42
Brandveiligheid scholen laat te wensen over

Groningen - De brandveiligheid van de Nederlandse scholen laat te wensen over. Een ontruimingsplan en een goed functionerend brandalarm ontbreken soms. Ook worden nooddeuren gebarricadeerd of ze gaan op slot. Controles vinden sporadisch plaats en het is onduidelijk wie is aan te spreken op de naleving van welke regels.

Een reden dat de brandveiligheid te wensen over laat komt doordat het vaak onduidelijk is wie verantwoordelijk is voor het naleven van de voorschriften. In de meeste gevallen is de gemeente de eigenaar van het pand, en daardoor verantwoordelijk als huisbaas.

Het schoolbestuur is echter als gebruiker verantwoordelijk, met een meldingsplicht bij de gemeente als er iets mis is. Dat betekent dat de gemeente verantwoordelijk is voor een brandveilige situatie, de school om er voor te zorgen dat die situatie zo blijft.

Volgens deskundigen wijst het schoolbestuur naar de gemeente als het gaat om handhaving van de regels, en andersom. En om het nog ingewikkelder te maken zijn het schoolhoofd en de docenten in de praktijk gebruiker van het pand, waar het schoolbestuur formeel verantwoordelijk voor de brandveiligheidsvoorzieningen is. En in de gevallen waar de brandweer wel komt controleren, wordt die niet bepaald hartelijk ontvangen.

 http://www.blikopnieuws.nl/bericht/96365