Auteur Topic: Korte berichten preventie  (gelezen 45453 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

jurjen

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 6.968
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #30 Gepost op: 25 oktober 2009, 18:14:30
Brandweer vraagt aandacht voor vluchtplannen in huis tijdens rookmelderdag

Emmen -
De brandweer in Drenthe bestede zaterdag tijdens de nationale rookmelderdag aandacht aan vluchtplannen voor thuis.

In het centrum van Emmen en Nieuw-Amsterdam/Veenoord stond een decor van een woonhuis. Inwoners konden zelf (met een blinddoek voor) proberen hier uit te vluchten. De brandweer hoopt met deze actie dat mensen bewust worden gemaakt van de moeilijkheid van het vluchten bij brand en hoopt dat ze worden gewezen op het belang van het voorkomen en het tijdig ontdekken van brand.

Daarnaast gaf de brandweer tips over wat u kunt doen om brand te voorkomen, hoe u een brand kunt ontdekken en wat u moet doen als er brand ontstaat. De campagne van de brandweer Emmen sluit aan bij de campagne van de Hulpverleningsdienst Drenthe.

Inwoners zijn volgens een woordvoerder van de brandweer soms afhankelijk van anderen om maatregelen te treffen tegen een brand. Bijvoorbeeld omdat ze samen in een gebouw wonen, boven een winkel wonen of niet zelfredzaam zijn. Het is dan extra belangrijk de nodige maatregelen te nemen om brand te voorkomen, tijdig te ontdekken en zelfredzaam zijn tot de brandweer ter plaatse is.

Blikop112.nl


jurjen

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 6.968
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #31 Gepost op: 27 oktober 2009, 17:05:21
Brandveiligheidscontroles bij gemeentelijke objecten in Rotterdam

Rotterdam -
Maandag 2 november 2009 start in Rotterdam een brandveiligheids-controle van diverse gemeentelijke objecten.

De controle duurt ongeveer vier weken. In totaal worden ruim negentig bouwwerken bezocht. De controles worden uitgevoerd door de Brandweer Rotterdam-Rijnmond. Deze organisatie voert tevens signaaltoezicht uit voor de DCMR Milieudienst Rijnmond en dS+V.

Met deze controle wil de gemeente Rotterdam bijdragen aan de brandveiligheid en de gebruiksveiligheid. De betrokken gebruikers zijn per brief over de controle ge�nformeerd. Bij geconstateerde gebreken zal de gebruiker deze binnen een bepaalde termijn moeten verhelpen. In het geval van acuut onveilige situaties zal direct worden opgetreden.

Deze controle maakt onderdeel uit van een handhavingsprogramma die Brandweer, dS+V en DCMR uitvoeren in opdracht van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Rotterdam. In dit programma werken de genoemde diensten samen aan de verhoging en borging van (brand)veiligheid van 'gevoelige' objecten zoals kinderdagverblijven, horeca, hotels, zieken- en verpleeghuizen en vuurwerkverkooppunten. Vanwege het intensieve gebruik en omvang van het aantal gebruikers maken gemeentelijke objecten ook onderdeel uit van dit handhavingsprogramma.

Blikop112.nl


jurjen

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 6.968
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #32 Gepost op: 30 oktober 2009, 18:06:59
'Rookmelders in alle huizen'

Den Haag -
Rookmelders in alle huizen. Dat is het doel van de ministers Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) om het aantal doden en gewonden bij woningbranden omlaag te krijgen.

Samen met de brandweer, verzekeraars, woningverhuurders en de Brandwondenstichting werken de ministers een plan uit om de komende jaren het gebruik van rookmelders verder te stimuleren.
Voorlichting over brandgevaar is de beste manier om branden te voorkomen en het aantal slachtoffers te verminderen. In die voorlichting is er speciale aandacht voor mensen die zichzelf niet kunnen redden, zoals kleine kinderen, gehandicapten en bedlegerige mensen, maar ook mensen in ziekenhuizen, kinderdagverblijven en op school.

Dat schrijven de ministers aan de Tweede Kamer bij een rapport over dodelijke woningbranden in het afgelopen jaar. Het rapport is opgesteld door het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra.

In 2008 waren er 55 woningbranden waarbij 62 doden vielen. Elf woningbranden ontstonden door brandstichting (daarbij vielen 13 doden), bij 44 branden (49 doden) was er geen opzet. De belangrijkste oorzaken waren in slaap vallen tijdens roken, kortsluiting en onvoorzichtigheid met elektrische apparaten.

Veel van de dodelijke slachtoffers lagen te slapen (65%), soms onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen (18%). Ruim een kwart van de slachtoffers was niet of beperkt mobiel.

Slecht bij zes van de 44 niet-opzettelijke branden was zeker een rookmelder aanwezig.

Van de 49 dodelijke slachtoffers hebben acht mensen een vluchtpoging gedaan, maar de uitgang niet bereikt.

De kans op een dodelijke woningbrand was in een huurwoning ruim drie keer zo groot als in een koopwoning. Verder vonden branden met dodelijke slachtoffers onevenredig plaats in galerijflats. De voorlichting over brandpreventie zal zich daarom ook specifiek richten op bewoners van huurwoningen en galerijflats.

Bij brand die ontstaat door in slaap vallen tijdens roken, speelt de brandbaarheid van schuimrubber in meubels en matrassen een belangrijke rol. In de Verenigde Staten en in Groot-Brittannie gelden er brandveiligheidseisen voor meubels en matrassen met schuimrubber. Hierdoor is het aantal doden bij brand in die landen fors gedaald. Nederland bekijkt of zulke brandveiligheidseisen ook hier ingevoerd kunnen worden.

Meerjarig onderzoek moet beter inzicht geven in de oorzaken van dodelijke woningbranden en factoren die daarbij een rol spelen.

Blikop112.nl


jurjen

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 6.968
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #33 Gepost op: 09 december 2009, 21:32:23
Stadhuis Almelo niet brandveilig

Het stadhuis van de gemeente Almelo voldoet niet aan de brandveiligheidseisen van dit moment. De gemeente moet daarom op dit moment ruim zes ton investeren in het brandveilig maken.

Eigenlijk is er ruim een miljoen euro nodig om alles aan te passen, maar de gemeente zoekt nog uit of alle aanpassingen noodzakelijk zijn. In eerste instantie worden onder meer de vluchtroutes vrijgemaakt, brandmelders aangebracht en worden de sloten van nooduitgangen gehaald. De gemeente vindt het jammer dat er nog zo veel geld in het oude stadhuis gestoken moet worden, omdat er waarschijnlijk binnen een paar jaar een nieuw stadhuis is. Toch vindt wethouder Sjoers dat de veiligheid gewaarborgd moet worden voor personeel en bezoekers en dat de gemeente een voorbeeld moet geven.

Tekst: RTVoost.nl


jurjen

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 6.968
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #34 Gepost op: 14 december 2009, 19:06:12
Brandweer Eindhoven houdt actie Veilig Thuis

Eindhoven -
Brandweer Eindhoven houdt op donderdag 17 december aanstaande de actie 'Veilig Thuis'. Brandweermannen en vrouwen inventariseren in de Eindhovense wijken, aan de hand van vragenlijsten, of brandveiligheid leeft bij de mensen thuis. Dit meldt de Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant maandag.

Het belangrijkste doel van die dag is om te zien wat inwoners van Eindhoven zelf doen om de brandveiligheid van hun woning te vergroten en om hen te stimuleren zelf maatregelen te treffen. De medewerkers van Brandweer Eindhoven bezoeken zowel koopwoningen als huurwoningen.

De brandweermannen en vrouwen stellen aan de deur een aantal vragen, bijvoorbeeld of er een rookmelder is huis hangt, of er een blusmiddel aanwezig is, of er wel eens nagedacht is over een vluchtplan, etc. Zo kunnen ze in korte tijd veel woningen bezoeken en ontstaat er een aardig beeld van de brandveiligheid in de Eindhovense woningen.

Herkenbaarheid

De medewerkers van Brandweer Eindhoven zullen gekleed zijn in hun zogenaamde 'uitrukpak'. Dit is kleding die zij ook dragen bij een daadwerkelijke operationele inzet.

De brandweermannen en -vrouwen bezoeken de woningen wel, maar komen niet verder dan de voordeur. Zij zullen dus niet binnenkomen. De actiedag wordt uiterlijk om 20.30 uur afgesloten.

Follow up

Tijdens het gesprek kunnen de bewoners vragen stellen en er zal foldermateriaal uitgedeeld worden. Mensen die niet bezocht worden of die na een bezoek van de brandweer nog vragen hebben, kunnen contact opnemen met de brandweer, telefonisch of via de website www.brandweer.nl/zuidoost-brabant.nl. Hier kan men ook voor specifiek foldermateriaal terecht.

Veilig Uit

Naast deze 'nieuwe' actie Veilig Thuis, houdt de brandweer de actie 'Veilig Uit'. Doel van deze actie is het bereiken van veiligheid in Eindhoven en het bewust maken van ondernemers van de verantwoordelijkheid die zij hierbij hebben. De resultaten van deze actie worden vrijdag bekend gemaakt.

Blikop112.nl
goud3634

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 8.468
 • Geslacht: Man
  • 112krimpen.nl
 • Bezoek: Belangstellende
 • Rang: brandwacht
Reactie #35 Gepost op: 16 december 2009, 07:02:44
Veel mis met brandveiligheid in woningen Oude Noorden
15 december 2009

Een grote controle in het Rotterdamse Oud Noorden heeft uitgewezen dat er nog veel schort aan de brandveiligheid in woonhuizen in dit deel van de stad.

Veel mensen blijken nog altijd geen rookmelder te hebben, en als er één hangt doet hij het vaak niet. Verder is de brandweer op veel onveilige elektrische apparaten gestuit en zijn vluchtwegen soms geblokkeerd. Dit was een proef, maar als het aan de brandweer Rotterdam-Rijnmond ligt worden volgend jaar in heel Rotterdam woningen gecontroleerd op brandveiligheid.

Zo'n zeshonderd bewoners van het Oude Noorden gaven de afgelopen maand toestemming aan de brandweer om hun huis te controleren. Als dank krijgen ze gratis rookmelders. Volgens de brandweer is dit de meest effectieve vorm van preventie. "Een foldertje over rookmelders leggen mensen weg, of gratis rookmelder worden niet op de juiste manier opgehangen." zegt Peter Schuurmans van de brandweer Rotterdam-Rijnmond. Juist het persoonlijke contact en het proffessioneel bevestigen van de rookmelders zou echt helpen.

In februari vinden de controles ook plaats in Delfshaven. De brandweer wil de controles ook graag in de rest van Rotterdam uitvoeren, maar daar is een hoop geld voor nodig. De brandweer hoopt op medewerking van de gemeente, woningcorporaties en verzekeringsmaatschappijen.

In Nederland vielen dit jaar tot nu toe 30 dodelijke slachtoffers als gevolg van woningbranden. 


Bron : www.rijnmond.nl


hv-engeltje

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 14.636
 • Geslacht: Vrouw
 • Specialisatie: Instructeur, bevelvoerder
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #36 Gepost op: 17 december 2009, 10:25:11
Ik heb de vorige post weggehaald omdat het een reclameuiting is. Er zijn meerdere producten op de markt die ook goed werken en niet genoemd werden. Doordat u als gast inlogd kunnen wij u niet direct een e-mail sturen. Als u een account heeft op het forum kunt u daarmee inloggen en contact opnemen met het team.

Heeft u hier verder vragen over dan kunt u een PM sturen naar de moderator.

Het Team Brandweerforum
I'm not a female firefighter, I'm a firefighter who happens to be female.

Al mijn commentaren en posts zijn op eigen titel en zijn geen weergave van enige opdrachtgever of werkgever.

Il n'y a d'opinion que de ce qu'on ne connaît pas. (Gabriël Marcel)
Een echte mening heeft men enkel over dat waar men geen verstand van heeft.


Diamondback

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.644
 • Geslacht: Man
Reactie #37 Gepost op: 15 februari 2010, 23:53:39
Kan iemand van uit de preventistenhoek mij uitleggen wat hier nou zo fout aan is...? visitors can't see pics , please register or login
 (niet retorisch bedoeld overigens)

School dwingt student tot excuses informatieverzoek
Uitgegeven: 15 februari 2010 15:35
Laatst gewijzigd: 15 februari 2010 16:39

AMSTERDAM - Een student van de Haagse Hogeschool heeft een nieuwe opdracht voor een afstudeerscriptie gekregen, omdat gemeenten geklaagd hadden over zijn informatieverzoek rond brandveiligheid. Zijn verzoek om documenten moet onder excuses worden ingetrokken.
 
Jeroen Reitsema probeert met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur duidelijk te krijgen of gemeenten voldoende toezicht op brandveiligheid uitoefenen. De informatie moet een afstudeeronderzoek van de Academie voor Bestuur, Recht en Veiligheid van de Haagse Hogeschool voeden. Daarna komt de informatie in een online overzicht.

Na een dodelijke brand in café De Hemel in Volendam, tijdens de jaarwisseling van 2001, was er veel kritiek op het toezicht. Dit is vervolgens aangescherpt. Het informatieverzoek had moeten duidelijk maken of dit daadwerkelijk het geval is.

Leges

Maar enkele gemeenten beklagen zich over de hoeveelheid werk die het verzoek met zich mee zou brengen. Sommige steden wijzen de student op de honderden euro's aan leges die zij daarvoor rekenen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten wijst zijn leden er op dat Reitsema zijn verzoek dan doorgaans intrekt.

Volgens zijn stagebegeleider gaat het slechts om enkele gemeenten. Een van de klagende gemeenten, Naarden, erkent in een reactie dat de informatie ook met regelmaat aan het Ministerie van VROM moet worden verstrekt. De beantwoording voor de student zou echter driehonderd euro kosten.

Brief

Directeur Tim van Tongeren van de opleiding zegt in een reactie tegenover NU.nl zich vooral te hebben geërgerd aan de stagebegeleider van Huschka Nederland, het bedrijf waar Reitsema stage loopt. Die heeft in een brief gewezen op de negatieve beeldvorming van niet beantwoorden van het Wob-verzoek.

Volgens de directeur van de opleiding is dat chantage en heeft hij daarom besloten geen stagiairs meer aan dit bedrijf te zullen aanbieden. De onderneming zegt nog niets van de school te hebben vernomen.

Kamervragen

Volgens Van Tongeren heeft de student niets te vrezen als hij zijn informatieverzoek onder excuses intrekt en een andere afstudeeropdracht aanvaardt. Reitsema gaf aan op dit moment zich niet "vrij te voelen" te reageren. De Socialistische Partij stelt kamervragen.

© NU.nl/Brenno de Winter

bron: http://www.nu.nl/algemeen/2185041/school-dwingt-student-excuses-informatieverzoek.html
You know, there's a reason there's no instance in the bible of Jesus forgiving anyone of their stupidity. Prostitutes, murders, betrayers, yes, ...but an idiot...?


Whyllum

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 758
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: BM, OW, BOT
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #38 Gepost op: 16 februari 2010, 00:04:41
Jah wat is er fout aan... Wellicht niets, maar is het de manier waarop? Gemeenten zullen zich misschien een beetje in hun wiek geschoten voelen als ze met de Wob 'bedreigd' worden, en zetten dan hun hakken in het zand. Misschien is dat een inschattingsfout van het stagebedrijf. Tegelijk; Als je je zaakjes een beetje op orde hebt, waar moet je je dan voor schamen  ???


Diamondback

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.644
 • Geslacht: Man
Reactie #39 Gepost op: 16 februari 2010, 00:13:20
Met alle respect:

Er is middels de WOB wel ergere zaken opgediept. Zaken waar veel mensen niets vanaf weten maar waar ik zelfs jullie van kan laten schrikken en met een veel dubieuzere achtergrond. Als ik dat met deze casus vergelijk, snap ik de gemeentes gewoon niet. De WOB is toch niets nieuws. Breng gewoon die leges in rekening en doe gewoon wat er moet gebeuren.
You know, there's a reason there's no instance in the bible of Jesus forgiving anyone of their stupidity. Prostitutes, murders, betrayers, yes, ...but an idiot...?
Whyllum

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 758
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: BM, OW, BOT
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #40 Gepost op: 16 februari 2010, 00:38:40
Met alle respect:

Er is middels de WOB wel ergere zaken opgediept. Zaken waar veel mensen niets vanaf weten maar waar ik zelfs jullie van kan laten schrikken en met een veel dubieuzere achtergrond. Als ik dat met deze casus vergelijk, snap ik de gemeentes gewoon niet. De WOB is toch niets nieuws. Breng gewoon die leges in rekening en doe gewoon wat er moet gebeuren.

Gemeenten zijn ook niet altijd te snappen, en de Wob is niet voor niets in het leven geroepen. Ik geloof je direkt als je zegt dat er wel ergere peop aan het licht is gekomen door deze wet  :-\


Pyro_loe

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 188
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: externe veiligheid, pro-actie/preventie, gev.stoffen
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Brandmeester
Reactie #41 Gepost op: 18 februari 2010, 16:42:56
WOB is prima.
Toevallig ken ik dat WOB-verzoek. Dit betrof wel iets meer dan het eenvoudig opvragen van een documentje.
Zelfs met een archief wat op orde is had een gemeente dit verzoek niet zo 1-2-3 klaar. Helaas voor de aanvrager mag een gemeente voor deze dienst legeskosten in rekening brengen. Wil de aanvrager dit betalen, prima, en dan had gemeente dus zeker aan dit verzoek gedaan.
Maar als er op deze wijze studenten hun info gaan vergaren dan kost dat gewoon veel tijd. En moet dat nu werkelijk voor een student die bezig is met een studie??? Nu was het onderwerp brandveiligheid maar zo zijn er nog veel meer onderwepren te bedenken die een gemeentelijke zorg zijn. Dan kan er wel een ambtenaar speciaal voor dit soort verzoeken worden aangenomen als allerlei studenten van verschillende opleidingen wob-verzoeken gaan indienen. Voor waarheidsbevinding okee, maar niet voor dit. Ik heb liever dat mijn belastinggeld nuttiger wordt besteed.jurjen

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 6.968
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #42 Gepost op: 11 april 2010, 21:28:57
Menselijke rookmelders in theater

LOCHEM -
  De schouwburg in het Achterhoekse Lochem gaat mensen als rookmelders inzetten.

Het theater voldoet niet meer aan de verscherpte eisen ten aanzien van de brandveiligheid en eigenlijk zou een professioneel brandmeldingsysteem moeten worden geïnstalleerd. "Maar dat kost minstens een halve ton en dat geld hebben we simpelweg niet", zegt woordvoerster Esther van den Berg. Bovendien bestaan er plannen voor nieuwbouw. "En dat houdt in dat zo'n systeem slechts korte tijd zou worden gebruikt."

Vandaar dat is gekeken naar een andere oplossing. In samenspraak met de gemeente is besloten dat vrijwilligers voortaan tijdens de voorstellingen in de zaal plaatsnemen om extra te letten op mogelijke branden. "Al onze vrijwilligers hebben een EHBO-diploma en kregen een training in ontruiming. Ze zijn dus gekwalificeerd." Daarnaast patrouilleert tijdens voorstellingen een brandwacht.

Tekst: Telegraaf.nl


jurjen

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 6.968
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #43 Gepost op: 19 april 2010, 14:34:00
Brandweer lanceert campagne ‘ken je vluchtplan’

Brandweer Enschede is een campagne gestart speciaal gericht op de ruim 30.000 studenten in Enschede. Met de campagne ‘ken je vluchtplan’ wil de brandweer bijdragen aan het verhogen van de brandveiligheid in studentenwoningen en de student bewust maken van de noodzaak van het hebben van een vluchtplan.

Uit onderzoek van de VROM-Inspectie blijkt dat de brandveiligheid in studentenwoningen matig tot onvoldoende is. Daarnaast zijn studenten zich onvoldoende bewust van de gevaren bij brand en zijn er zelden afspraken gemaakt over het vluchten bij brand. Dat studentenhuizen extra aandacht behoeven, bewijst het overlijden van een 19-jarig studente bij een brand in een studentenwoning in Groningen in februari maar weer eens.

In het kader van Brandveilig Leven richt Brandweer Enschede haar activiteiten op de student. Op de website www.kenjevluchtplan.nl worden de studenten op ludieke en geheel studentachtige wijze getriggerd om na te denken over hun vluchtplan.

De studenten worden gevraagd een filmpje van een hachelijke situatie waarin vluchten aan de orde is, te uploaden. De beste inzending wint een uitruk van Brandweer Enschede naar een studentenadres naar keuze.

Ook gaat de brandweer op bezoek bij de studenten om samen met de student te kijken naar de brandveiligheid in hun studentenhuis. Bij twaalf studentenhuizen houdt de brandweer een realistische oefening. Hierbij wordt een slaapkamer ‘in brand gestoken’ en moet de brandweer de studenten redden. De aanwezige studenten spelen de rol van slachtoffer.

Brandweer Enschede wil met de studentencampagne bereiken dat de studenten zich meer bewust worden van de brandveiligheid in hun woning en maatregelen nemen om de brandveiligheid te verhogen.

visitors can't see pics , please register or login


Bron: Brandweer.nl


Peter

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 39.525
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: WVD
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B
Reactie #44 Gepost op: 05 juni 2010, 20:57:08
Brandweer informeert over brandveilige WK-versiering

Het wereldkampioenschap voetbal is in aantocht. Voor veel mensen een reden om hun huis of straat te versieren. Maar dit is niet altijd zonder risico’s. Verschillende brandweerkorpsen startten daarom een voorlichtingscampagne over veilig versieren.


De brandweer waarschuwt dat goede versiering brandvertragend moet zijn. Op de verpakkingen van het materiaal staat te lezen of dit het geval is. Verder moet de versiering op minimaal een halve meter afstand hangen of staan van bijvoorbeeld spotjes en televisie. De temperatuur van deze elektrische apparaten kan oplopen en daardoor kan de versiering in brand vliegen.

Ook feestverlichting kan tot gevaarlijke situaties leiden. Bijvoorbeeld door ontbrekende veiligheidsvoorschriften, constructiefouten en te grote hitteontwikkeling. Bij ‘ www.Veilig met feestverlichting.nl ’ op deze site leest u hoe u de risico’s kunt verkleinen.

Energieveilig.nl