Auteur Topic: Brandblusser voor woonhuis  (gelezen 3324 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Imar

 • Gast
Gepost op: 17 december 2006, 17:59:43
Hallo allen,

al enige tijd zit ik erover na te denken of het zeer noodzakelijk is om een brandblusser aan te schaffen voor mijn woonhuis. Op een brandweerforum zal ik zeer waarschijnlijk het antwoord krijgen dat dat inderdaad een verstandig idee is, maar graag zou ik willen weten of de enigszins betaalbare blussers (2 tot 3 liter schuim) wel nut hebben gezien de korte tijd die ze kunnen blussen. Grote branden krijg je er dus niet mee gedoofd, en kleine zou je zelf snel met water of zand of afdekking te lijf kunnen gaan.

Reden dat ik het vraag is dat ik geen verplichtingen of sterke aanbevelingen ben tegengekomen om een blusser in huis te halen, en het is nogal een financiŽle aanschaf.


Peter

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 39.525
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: WVD
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B
Reactie #1 Gepost op: 17 december 2006, 18:35:54
Ik zie dat je al een heleboel voorwerk hebt gedaan  ;)
Inderdaad een particulier hoeft geen brandbeveiliging toe te passen in zijn woonhuis,tenzij dat door een verzekeringsmaatschapij wordt voorgeschreven in de polis.Toch zien we meer en meer mensen overgaan tot aanschaf van een brandblusser,en die mensen kopen over het algemeen een 2ltr schuimblusser.
Daarmee kun je alle beginnende brandjes in huis mee blussen,behalve de branden in een frituurpan.Daar is het deksel van de pan of een blusdeken geschikt voor.

Er zijn tegenwoordig wel speciale vetblussers,maar voor een particulier zijn deze a) prijzig in aanschaf en b) voor een particulier zijn blusdekens dan beter.

Maar zoals ik al zei met een 2ltr schuimblusser kun je dat beginende brandje in een prullebak of linnengoed perfect blussen.Wordt het groter dan ben je toch beter af met de brandweer ;)

Wij verkopen op m,n werk speciale paketten met daarin een 2ltr schuimblusser,en blusdeken en 2 rookmelders,mocht je intresse hebben stuur me dan even een PM ;)


squad61

 • Gast
Reactie #2 Gepost op: 17 december 2006, 21:50:26
Neem in elk geval een rookmelder, of meer afhankelijk hoeveel etages je woning heeft. Een Sproeischuimblusser is geschikt voor klasse A,B, en C branden. Als leek zegt je dat natuurlijk niets, maar A= vaste stoffen meubilair, gordijnen etc, B=brandbare vloeistoffen en C=brandbare gassen. Verder zijn deze blussers ook geschikt( kijk of het op de blusser staat) voor apparaten die nog onder spanning staan, je kunt al blussen zonder een opdoffer te krijgen van de 220V. Dus je wasdroger kun je al spuiten als hij begint te roken voordat je de stekker eruit haalt.
Dat ze snel leeg zijn is waar, gemiddeld ca. 40 sec, maar dat is voldoende om een beginnnende brand te blussen. Heb je meer blusmiddel nodig praat je al over een veel grotere omvang van de brand, en heb je echt de brandweer nodig. Denk erom, bij brand komt veel rook vrij, die is dodelijk giftig, dus je moet niet te lang in die ruimte blijven, dus vandaar dat het niet erg is als de blusser binnen 40 sec leeg is. Je moet de ruimte toch uit.
Zo dit was een beknopte BHV cursus.


Imar

 • Gast
Reactie #3 Gepost op: 19 december 2006, 11:27:09
Dank voor de antwoorden! Had me inderdaad al flink ingelezen in de wondere wereld van de brandblussers, dus weet inmiddels voor welke typen branden ze geschikt zijn. Als een 2 liter sproeischuimblusser voor een woonhuis in wezen voldoende is, dan lijkt mij de keus snel gemaakt. Die 45 euro zijn dan een goede investering.


Wim Willemsen

 • Gast
Reactie #4 Gepost op: 05 januari 2007, 21:01:45
dat scheelt weer  ;D