Auteur Topic: Brandweer wil alle huishoudens gaan bezoeken  (gelezen 18096 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

toverboer

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 124
  • Geslacht: Man
Reactie #45 Gepost op: 25 maart 2010, 22:07:38
hoe heten het ook al weer deurbel me niet Register
hier heb ik geen tijd voor over
laat dat maar door beroeps (hier voor  Aangesteld) doen
de baas ziet je aan komen ik wil een dag vrij om folders rond te brengen
je mag 365 dagen per jaar vrij

voorlichting is goed prevensie is ook goed maar  Ieder zijn ding


Peter

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 39.524
  • Geslacht: Man
  • Specialisatie: WVD
  • Bezoek: Brandweer
  • Rang: Manschap B
Reactie #46 Gepost op: 26 maart 2010, 17:10:36
@Buickman;
Ik begrijp je vraagtekens heel goed, en ik denk ook niet dat ik ze kan wegnemen. Vergis je niet in de uren die 'wij vrijwilligers' al in de brandweer steken. Het houdt niet op met uitrukken en oefenen. Er komt fysieke training om de hoek kijken, maar ook bij voorbeeld het onderhoud van materieel, materiaal en kazerne. De nodige cursussen, vergaderingen, wedstrijden, jeugdbrandweerbegeleiding en her en der wat demo's bij scholen etc. maken de werkzaamheden compleet.

Elke brandweerman is zich er van bewust dat preventie ook een brandweertaak is. Maar zoals Peter al zei; Als échte preventist moet je aan minimale opleidingseisen voldoen. De meeste, zo niet alle preventisten doen hun werk als fulltime job. Met foldertjes en een mooi verhaal langs deuren van particulieren gaan is bij voorbaat kansloos. Als je het al voor elkaar zou krijgen is het éénmalig. Goeie acties ter bevordering van het risicobewustzijn zijn herhalend, anders blijft het niet hangen. Financiele druk (vanuit bijvoorbeeld verzekeraars) zie ik veel meer als middel om mensen bewuster met hun brandveiligheid te laten omgaan.

Veel mensen zullen niet thuis zijn, of zitten niet te wachten op 'spontaan' bezoek aan de deur. Veel mensen willen geen onbekenden door hun huis laten struinen om te kijken of de rookmelders wel goed zijn bevestigd, of dat de gasslang niet is uitgedroogd. IK zou mijn huis in elk geval niet openstellen voor een controle door de overheid.

Het resultaat van zo'n veel te groot opgezette actie valt bij voorbaat dus tegen, en dat maakt dat ik er bij voorbaat totaal geen zin in heb. Misschien vind je mij een zwartkijker op dit punt, maar ik ben er echt heel stellig in. Preventie laten waar het hoort, controle beperken tot dat wat de wet kan verplicht, rekening houden met de privacy van de burger en die op een andere manier duidelijk maken dat brandveiligheid grote aandacht vraagt.
Ik heb hier niets meer aan toe te voegen, behalve dan dat verzekeringsmaatschapijen inderdaad meer kunnen bereiken. Ik weet niet of je direct met dwangmiddelen moet gaan komen. Maar stel de mensen een korting op hun brandverzekering in het vooruitzicht als zij aan brandpreventie gaan doen.
Bied als verzekeringsmaatschapij de mensen een totaal pakket aan, een brandblusser van bv 2ltr ( mag ook 6ltr) en 2 rookmelders en een blusdeken, voor een mooi bedrag aan.
Stop daar een antwoordkaart bij in, voor als de mensen hun brandblusser jaarlijks gekeurd willen hebben, en je zal volgens mij veel meer bereiken.
Ik denk dat de burger hier warmer voor zal lopen. Zeker als zij korting op de brandverzekering kunnen krijgen. We benne nog steeds Hollanders.  ::) 8)


cappie

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 90
  • Geslacht: Man
  • Bezoek: Belangstellende
Reactie #47 Gepost op: 28 maart 2010, 12:18:33
Wellicht ff een domme opmerking, maar het is natuurlijk bijna........1 April ;D
Zou dat er wat mee te maken kunnen hebben??

Groetjes,
Cappie


nikitacavia

  • Gast
Reactie #48 Gepost op: 28 maart 2010, 12:25:42
In onze huis hebben we een spookmelder  :o Je hoeft maar er onder te lopen met niks rokend en dat ding gaat af. Enigzins grappig  :D


hilversumploeg2

  • Gast
Reactie #49 Gepost op: 28 maart 2010, 16:36:31
Wij hebben in Hilversum wel een hoop huizen bezocht als brandweer.
Dat was in samenwerking met een woningbouw vereniging.
Er werden adviesen gegeven, en tegelijkertijd werden er rookmelders, kosteloos geplaatst.
Alle huizen van het Atrium zijn in Hilversum bezocht.




Rolanddeg

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 358
  • Geslacht: Man
  • Specialisatie: OGS, brandweerdocent i.o.
  • Bezoek: Brandweer
Reactie #50 Gepost op: 28 maart 2010, 23:49:47
Wellicht ff een domme opmerking, maar het is natuurlijk bijna........1 April ;D
Zou dat er wat mee te maken kunnen hebben??

Groetjes,
Cappie
Ohhh ik zal al actief het hele topic door te lezen om te kijken of deze opmerking al gemaakt was... Helaas was je me voor ;D

Het plan an sich is erg mooi, maar de tijd en het geld wat er in gaat zitten kan naar mijn mening beter besteed worden aan ehhh... Zelfdovende pannetjes op het vuur? Misschien is er dan nog wel geld over om een mooie instructie bij iedereen door de brievenbus te gooien hoe zo'n melder moet worden opgehangen, en kan de melder direct gratis meegeleverd worden.

Overigens vind ik dit mediacircus (als het een 1-aprilgrap is) wel degelijk effectief: brandveiligheid is gelukkig weer landelijk in het nieuws.


Chris Veenstra

  • Gast
Reactie #51 Gepost op: 30 maart 2010, 15:52:36
Een aantal reacties gaat over wat een enorme klus het is om alle huishoudens in Nederland te bereiken. M.i. is het helemaal niet nodig om ALLE huishoudens te willen bereiken. Het gaat om de risicohuishoudens, en die zijn letterlijk en figuurlijk goed in kaart te brengen.

Graag geef ik een korte toelichting hierop: wij (Experian, een private partij) kunnen een goed beeld schetsen welk soort huishoudens waar woont (leeftijd, gezinssamenstelling, soort woning, levensstijl etc.). Voor de regio Amsterdam-Amstelland hebben we dit eens naast de postcodes gelegd waar meldingen van woningbranden waren.

Van de 44 soorten huishoudens zijn er uiteindelijk 6 gekozen als risicohuishoudens omdat er ofwel in absolute ofwel in relatieve zin veel meldingen van woningbranden waren. Deze 6 soorten huishoudens ‘verklaarden’ 75% van het aantal meldingen. Daarna kun je prima alle huishoudens met hetzelfde profiel in kaart brengen. Met alle extra informatie over deze huishoudens (mediavoorkeuren etc) heb je een goede start om veel gerichter de risicohuishoudens te benaderen en zeker niet alle huishoudens in Nederland. 

Overigens was het profiel van de risicohuishoudens in de stad Amsterdam een andere dan in de omliggende gemeenten. Dit pleit voor een andere aanpak per gebied.

Mocht u hier meer over willen weten, ik heb een tweetal cases over het gebruik van burgerprofielen door de brandweer, een Nederlandse en een Engelse. Als u een mail stuurt aan chris.veenstra@nl.experian.com , dan stuur ik ze graag toe.