Auteur Topic: 13-05-2000 Vuurwerkramp, Enschede  (gelezen 25335 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan-Emmen

 • Gast
Gepost op: 26 april 2010, 10:37:11
'Vuurwerkramp Enschede ontstond door ijsfonteintjes' 
Uitgegeven: 26 april 2010 06:49
Laatst gewijzigd: 26 april 2010 10:08

AMSTERDAM - De vuurwerkramp in Enschede is mogelijk veroorzaakt door zogeheten ijsfonteintjes, een bepaald soort vuurwerk dat voor het overgrote deel bestaat uit nitrocellulose.
 
Dit buskruittype, ook wel schietkatoen genoemd, is in combinatie met zwaarder vuurwerk zeer explosief.
De ijsfonteintjes zijn twee dagen voor de ramp, die zich op 13 mei 2000 voltrok, bij vuurwerkbedrijf SE Fireworks bezorgd.

Het ging om een geheim transport, afkomstig uit Denemarken, dat deel uitmaakte van parallelle handel in vuurwerk door personeel van SE Fireworks, achter de rug van een van de directeuren van SE Fireworks om, schrijft misdaadjournalist Simon Vuyk in zijn boek De waarheid achter de vuurwerkramp, dat dinsdag verschijnt.

Door de verwoestende explosies bij SE Fireworks kwamen 23 mensen om het leven, vielen honderden gewonden en werd de woonwijk Roombeek weggevaagd.

De tweekoppige directie van het bedrijf werd strafrechtelijk vervolgd en veroordeeld. Een man uit Enschede werd berecht op verdenking van brandstichting, maar de rechter sprak hem uiteindelijk vrij.


Culemborg

Het boek van Vuyk bevat ook een stevige aanklacht tegen de overheid, die volgens de journalist opzettelijk personen tot zondebok heeft gemaakt om zichzelf uit de wind te houden. De overheid had na een eerder ernstig vuurwerkongeluk - die bij het Culemborgse bedrijf MS Vuurwerk in 1991 - moeten en kunnen ingrijpen bij andere vuurwerkbedrijven in het land, waaronder SE Fireworks.

TNO onderzocht de verwoestende explosie in Culemborg (twee doden, twintig gewonden) en bracht daarover uitvoerig rapport uit. Bij MS Vuurwerk bleek, evenals bij SE Fireworks, gevaarlijk, massaexplosief vuurwerk opgeslagen te liggen. Een van de aanbevelingen van TNO was dat dergelijke bedrijven uitsluitend op veilige afstand van de bewoonde wereld zouden mogen liggen. SE Fireworks opereerde tot de fatale dag ongehinderd midden in een woonwijk.

De overheid had uit het TNO-rapport lering moeten trekken. Toen de ramp in Enschede zich had voltrokken, bleek dat het rapport in archieven is beland en dat er geen enkele actie op is ondernomen.

Bron: Nu.nl


jurjen

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 6.968
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #1 Gepost op: 05 mei 2010, 21:46:26
Politie hoort nieuwe getuige vuurwerkramp

ALMELO -
Politie Twente gaat een nieuwe getuige horen over de oorzaak van de vuurwerkramp in Enschede op 13 mei 2000. Het gaat om een familielid van een van de directeuren van vuurwerkopslagplaats SE Fireworks.

Het Openbaar Ministerie neemt de verklaring van het familielid 'zeer serieus'. Dat heeft een woordvoerder van het OM in Almelo woensdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving door de NOS.

Volgens deze getuige zou de brand die bij de vuurwerkopslagplaats leidde tot de dodelijke explosies veroorzaakt kunnen zijn door een bedrijfsongeval en niet door brandstichting, zoals tot nu toe wordt aangenomen.

Op de rampdag zou wel degelijk zijn gewerkt. Dat is door de directie en andere medewerkers van SE Fireworks altijd ontkend.

Serieus

''De politie heeft de afgelopen jaren vaker verklaringen opgenomen van mensen die dachten belangrijke nieuwe informatie te hebben over de vuurwerkramp."

"Het is nu voor het eerst dat iemand uit de directe omgeving van de eigenaren met informatie komt. We nemen dit zeer serieus'', aldus de woordvoerder.

Familielid

De politie kreeg onlangs van een verslaggever van RTV Oost een schriftelijke verklaring van het familielid. ''Dat is echter niet voldoende om nu al een beslissing te nemen of het OM de zaak weer oppakt."

"De politie zal het familielid verder horen om de nieuwe informatie op waarde te kunnen schatten. Pas daarna nemen wij een besluit'', aldus de OM-woordvoerder. Volgens het OM is de schriftelijke verklaring ''summier''.

Bij de vuurwerkramp kwamen 23 mensen om het leven, raakten honderden mensen gewond en werd een woonwijk verwoest.

Tekst: Nu.nl


jurjen

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 6.968
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #2 Gepost op: 08 mei 2010, 17:04:56
Aangifte smaad in zaak vuurwerkramp

In Enschede heeft oud-directeur Pater van SE Fireworks aangifte gedaan tegen zijn schoonzus wegens smaad.

De vrouw zei tegen RTV Oost dat Pater en een klusjesman de dag van de vuurwerkramp in 2000 op het terrein van het bedrijf hadden afgesproken.

Als de schoonzus gelijk heeft, zou de ramp veroorzaakt kunnen zijn door een bedrijfsongeval. De oud-directeur heeft altijd ontkend dat hij of andere medewerkers die dag op het terrein van de vuurwerkopslag aan het werk waren.

Justitie neemt de verklaring van de schoonzus serieus en gaat haar opnieuw horen.

Tekst: NOS.nl


jurjen

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 6.968
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #3 Gepost op: 11 mei 2010, 17:03:49
Aangifte smaad in zaak vuurwerkramp

Tekst: NOS.nl

Politie hoort nieuwe getuige vuurwerkramp

ALMELO -

Tekst: Nu.nl

Nieuw onderzoek naar vuurwerkramp

ALMELO -
De politie en het Openbaar Ministerie stellen een nieuw onderzoek in naar de oorzaak van de vuurwerkramp in Enschede.

Een vers rechercheteam gaat getuigen horen die hebben vernomen dat medewerkers van S.E. Fireworks voorafgaand aan het 'eerste vlammetje' op het terrein zijn geweest.

Die getuigen hebben zich de afgelopen weken gemeld bij RTV Oost. Dat maakte het OM dinsdag bekend.

Willy Pater

Het OM en de politie horen onder anderen de schoonzus van oud-directeur Willy Pater. Die zei onlangs dat Pater, zijn vrouw en twee medewerkers enkele uren voor de explosies, op 13 mei 2000, op het terrein zijn geweest.

Ook een verpleegster die Pater en zijn vrouw na de ramp heeft behandeld, verklaarde op RTV Oost dat de echtgenote van de oud-directeur tegen haar vertelde dat ze op het terrein van Fireworks waren geweest. Een inwoner van Enschede meldde dat hij anderhalf uur voordat de vuurwerkfabriek explodeerde, al vuurwerk in de lucht heeft horen gaan.

Onderzoek

Het onderzoek neemt vier weken in beslag. Het team staat onder leiding van de politie Noord- en Oost-Gelderland. Twaalf rechercheurs van de politie Twente en daarbuiten worden met het onderzoek belast.

Het rechercheteam bestaat niet uit leden van het zogenoemde Tolteam dat destijds de ramp onderzocht. Volgens het OM zullen leden van het Tolteam wel hun kennis en dossiers overdragen.

Onder vuur

Het Tolteam lag destijds onder vuur. De rechercheurs werd onder meer verweten dat zij verkeerd waren omgegaan met bewijsmateriaal en dat zij zich te lang hadden laten leiden door brandstichting als oorzaak van de ramp.

Een verdachte van brandstichting werd in eerste instantie veroordeeld, maar in hoger beroep vrijgesproken.

Bedrijfsongeval

De nieuwe getuigenverklaringen wijzen op een mogelijk bedrijfsongeval. Informatie uit het boek van Simon Vuyk 'De waarheid achter de vuurwerkramp' wordt in eerste instantie buiten het onderzoek gelaten.

De misdaadjournalist concludeert dat het blussen van ijsfonteintjes een waterstofexplosie heeft veroorzaakt. ''We richten ons eerst op de getuigenverklaringen'', zei een woordvoerder van het OM.

Bij de ramp kwamen 23 mensen om het leven. Bijna duizend mensen raakten en een woonwijk werd verwoest.


jurjen

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 6.968
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #4 Gepost op: 11 mei 2010, 17:27:57
Politie GLD onderzoekt vuurwerkramp

APELDOORN -
De politie Noord- en Oost Gelderland gaat leiding geven aan het team dat een nieuw onderzoek gaat doet naar de oorzaak van de vuurwerkramp in Enschede in 2000. Het onderzoek neemt vier weken in beslag.

Het nieuw samengestelde rechercheteam gaat getuigen horen die zeggen dat er voorafgaand aan het 'eerste vlammetje' medewerkers van S.E. Fireworks op het terrein zijn geweest. Deze getuigen hebben zich de afgelopen weken gemeld bij RTV Oost.

Onder de getuigen die gehoord worden, is ook de schoonzus van oud-directeur Willy Pater. Zij verklaarde onlangs dat oud-directeur Pater, zijn vrouw en twee medewerkers enkele uren voorafgaand aan de explosies op het terrein zijn geweest.

De vuurwerkramp in de wijk Roombeek in Enschede vond plaats op 13 mei 2000. Rond 15.00 uur ontstond een brand in een pakhuis van S.E. Fireworks, waarna het vuur zich verspreidde naar andere containers. Bij de ramp zijn 23 mensen omgekomen. Bijna 1000 mensen raakten gewond.

Tekst: OmroepGelderland.nl
Peter

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 39.525
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: WVD
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B


Heynsbergen

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.605
 • Specialisatie: strategische leiding
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #6 Gepost op: 13 mei 2010, 11:38:30
Ik heb een andere term voorop mijn tong, maar laat ik maar een heer blijven: bepaald smakeloos en het verbinden van allerlei losse dingen ten bate van eigen gerief waardoor het op een bepaalde manier nog hilarisch wordt ook!
Geest uit het verleden, verdwaald in de virtuele wereld van de hedendaagse brandweer


jurjen

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 6.968
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #7 Gepost op: 13 mei 2010, 18:00:40
'Enschede hoopt op oplossing van ramp'

ENSCHEDE -
Enschede heeft donderdagmiddag de vuurwerkramp herdacht die exact tien jaar geleden plaatsvond.

Naar schatting ruim duizend belangstellenden, onder wie oud-burgemeester Jan Mans en oud-premier Wim Kok, woonden de ingetogen bijeenkomst bij. Burgemeester Peter den Oudsten liet weten dat ''iedereen in Enschede hoopt dat de raadsels rondom de ramp worden opgelost.''

De burgemeester duidde daarbij op het nieuwe onderzoek van het Openvaar Ministerie en de politie naar de oorzaak van de ramp. Nieuwe getuigen verklaren dat er voorafgaand aan de explosies medewerkers van S.E Fireworks op het terrein zijn geweest.

Waarheid

Een aantal Enschedeërs was het met Den Oudsten eens. ''De waarheid moet boven tafel komen. Laat bepaalde mensen gaan praten wat er in de uren voor de ramp op het terrein van Fireworks is gebeurd. Dat zou ons een opgelucht gevoel geven'', stelden Dini Schaapman en Hanny Croes.

Volgens Schaapman ging er drieënhalf uur voor de eerste explosies al vuurwerk de lucht in. Zij gelooft in een bedrijfsongeval. ''De verklaringen van de nieuwe getuigen klinken aannemelijk'', aldus Wim Kok.

Explosie

Klokslag om 15.30 uur, het tijdstip van de eerste explosie tien jaar geleden, luidden alle kerkklokken van Enschede. Nabestaanden legden bloemen bij het herdenkingsmonument waar in 2000 de vuurwerkfabriek stond.

De 23 namen van de overleden slachtoffers werden voorgelezen. Burgemeester Peter den Oudsten van Enschede refereerde nog aan de vliegramp in Libië waarbij tientallen Nederlanders om het leven kwamen.

''Enschede weet hoe een ramp aankomt bij mensen die hun dierbaren in één klap hebben verloren.''

Tekst: nu.nl


Peter

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 39.525
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: WVD
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B


Heynsbergen

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.605
 • Specialisatie: strategische leiding
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #9 Gepost op: 16 mei 2010, 12:45:45
13 in een dozijn.........
Geest uit het verleden, verdwaald in de virtuele wereld van de hedendaagse brandweer
fotojbz

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.045
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: First Responder
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #10 Gepost op: 16 mei 2010, 13:02:50
En nog meer berichtgeving van de VBV
http://www.brandweervrijwilligers.nl/nieuws-2232-enschede-keerpunt-volgens-van-beek.html?archived=0&page=1

@#^^&#

Probeer je het artikel uit te lezen, zijn er een stelletje strenggelovigen die de site op zondag plat gooien... :'(
Fotojbz


sandmannetje

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 293
 • Geslacht: Man
  • Sand fotografie
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #11 Gepost op: 16 mei 2010, 13:08:42
@#^^&#

Probeer je het artikel uit te lezen, zijn er een stelletje strenggelovigen die de site op zondag plat gooien... :'(

Ik kan gewoon het artikel op de website waar naar toegelinked staat lezen


fotojbz

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.045
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: First Responder
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #12 Gepost op: 16 mei 2010, 13:30:02
Ik kan gewoon het artikel op de website waar naar toegelinked staat lezen

Ja, maar aan het eind van het artikel staat: "lees hier verder" en dan ga je naar de site van het Reformatorisch Dagblad...
Fotojbz


Peter

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 39.525
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: WVD
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B
Reactie #13 Gepost op: 17 mei 2010, 21:21:06
Compensatie weduwen vuurwerkramp 'fooi'17 Mei 2010

De weduwen van de vier brandweermannen die 13 mei 2000 om het leven kwamen bij de vuurwerkramp in Enschede, vinden dat ze er financieel „bekaaid” vanaf zijn gekomen. Dat zegt letselschade-expert Yme Drost uit Hengelo. Hij zoekt uit of hij alsnog een betere compensatie kan bereiken voor de weduwen.

De vier vrouwen hebben, naast de gebruikelijke uitkering, enkele jaren geleden eenmalig ieder ongeveer 30.000 euro ontvangen, via de werkgever van hun echtgenoten, de gemeente Enschede. „Een fooi”, aldus Drost. „Daar moest ook nog de belasting af.” Die fiscale afdracht had voorkomen kunnen worden, aldus de letselschade-expert, als de vergoeding onder de noemer ‘verlies van verdienvermogen’ was uitgekeerd. Dat is niet gebeurd. „Deze vrouwen hebben een raadsman gehad die het buitengewoon knullig heeft aangepakt.”

Brandweercommandant Stephan Wevers van Enschede is verbaasd over de onvrede bij de weduwen. „Ik wist dat niet.” Volgens hem ontvangen zij een uitkering die gebruikelijk is als brandweermannen tijdens hun werk overlijden. Omdat de regels in de jaren na de ramp zijn veranderd, en de uitkering voor nieuwe gevallen hoger is, is enkele jaren geleden eenmalig bij wijze van „coulance” een bedrag van 30.000 euro uitgekeerd. Dat is gebeurd op basis van onderzoek door adviesbureau Deloitte, meldt Wevers. „Dat oordeelde dat de vergoeding ruimhartig en goed was. Maar geld vergoedt natuurlijk nooit wat er is gebeurd.”

Donderdag is het tien jaar geleden dat in Enschede de vuurwerkopslag van SE Fireworks de lucht inging. Afgelopen week kwam een schoonzuster van ex-directeur Willy Pater met een nieuwe verklaring over de gebeurtenissen rond 13 mei. De vrouw verklaarde dat Pater en een klusjesman hadden afgesproken om zaterdag 13 mei 2000 op het bedrijf aan het werk te gaan, de dag van de vuurwerkramp.

Pater heeft gisteren bij het Openbaar Ministerie zijn schoonzuster aangegeven wegens smaad en laster.

Bron: NRC 


jurjen

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 6.968
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #14 Gepost op: 02 juni 2010, 12:42:13
'Getuige zag directeur Bakker na ontploffing SE Fireworks'

ENSCHEDE -
Een getuige heeft op 13 mei 2000 direct na de eerste explosies die leidden tot de vuurwerkramp in Enschede, twee mannen zien lopen bij de poort van het ontplofte vuurwerkbedrijf SE Fireworks.

Eén van hen was vermoedelijk Rudi Bakker, destijds een van de directeuren van de onderneming.

De getuige verklaarde op 8 juni 2000, toen haar de foto van Bakker werd getoond, dat hij de man zou kunnen zijn die ze had gezien.

Een andere getuige heeft ruim een maand na de ramp gezegd dat Bakker op de dag van de ontploffing om 16.00 uur een afspraak met hem op het vuurwerkbedrijf had en daarom ook daar zou moeten zijn geweest.

Verklaringen

Advocaat Gabriël Meijers van de andere voormalige directeur, Willy Pater, heeft het bestaan van de verklaringen woensdag bevestigd.

Hij heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Almelo inmiddels gevraagd om deze getuigenissen mee te nemen in een aanvullend onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Dat is inmiddels geopend.

Een woordvoerster van het OM wil niet specifiek ingaan op welke verklaringen er precies bij dit onderzoek worden meegenomen.

Tekst: Nu.nl