Auteur Topic: Kwaliteit Brandbeveiligingsbedrijven  (gelezen 3607 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Chris

 • Gast
Gepost op: 13 juni 2010, 11:41:27
Beste allemaal,

hebben jullie als BHV-ers ervaring met jullie brandbeveiligingsbedrijf! Waarom ik dit vraag zal ik even hieronder omschrijven:

Ik ben werkzaam als docent Wiskunde op een middelbare school in Spijkenisse. Daarnaat ben ik vrijwilliger op de post Spijkenisse en werd om die reden gevraagd of ik met mijn kennis en ervaring een steentje bij te dragen aan de (brand)veiligheid van de school. Niet dat ik veel ervaring heb... maar alles is mooi meegenomen.

Aan het eind van ieder schooljaar organiseren wij voor alle BHV-ers een BHV-oefendag waarin we wat theorie bespreken en een aantal praktijkoefeningen doen. Zo heb ik vorig jaar(mei 2009) een deel van de school onder de rook gezet om zo de BHV-ers te laten ervaren hoe het is om door rook te lopen. Tijdens deze dag hadden we buiten op het plein ook een klein brandje gemaakt die geblust moest worden. Het verbaasde ons allemaal dat wij een willekeurige slangenhaspel pakte en daar totaal geen water op stond. Terwijl er wel een sticker op zat waarom stond dat de haspel was goedgekeurd en was afgeperst. Terwijl er net boven het systeemplafond de leiding afgedopt was. Hoe kan het dan dat de haspel is goedgekeurd en afgeperst.

Tijdens de zomervakantie van 2009 had ik het geluk dat we tijdens mijn kazernedienst een melding binnenkwam op school. Tijdens de vakantie waren er namelijk verbouwingen bezig op school en stond er op het plein een puincontainer die in de brand gegaan was. Daar aangekomen had ik een kwade aannemer bij me staan, aangezien hij 3 schuimblussers gepakt had, maar uit alle 3 de blussers geen schuim, maar blubber kwam. Ik weet dat de kwaliteit van schuim na 5 jaar slechter wordt, en daarom na 5 jaar ook het schuim vervangen moet worden. Volgens de sticker op alle 3 de blussers was het schuim ook vervangen in 2007. Dit kan dus niet.We hebben ook onze andere vestigingen gebeld over de blunder van de firma en het bleek overal (op alle 7 vestigingen) niet goed te zijn. Terwijl dit wel toendertijd gedeclareerd werd.

De firma  werd uitgenodigd voor een gesprek, waarna de monteur ontslagen werd. De firma heeft toen 2 weken de tijd gehad om alles recht te trekken.

Mijn mening is dat dit een goed moment was om de firma een flinke trap onder hun hol te geven. Als er een keuken geplaatst wordt bij jullie thuis, accepteer je ook niet dat ze half werk afleveren. Dan laat je het er ook niet bij zitten en zeg je ook niet tegen dit persoon “niet meer doen”. Want de firma loopt nu nog steeds rond.

Drie maanden geleden ben ik samen met de hoofd-BHV'er en een collega van mij die ook blussers controleert een rondje door de school gaan lopen. Wij hebben toen echt heel veel dingen gezien die niet kunnen qua brandveiligheid en dergelijke. Natuurlijk hebben we hier foto’s van gemaakt. Er hangen verkeerde blussers op locaties, blussers die niet aangegeven worden door bordjes, blussers die niet gecontroleerd zijn, blussers die goedgekeurd zijn voor 6 jaar, haspels die al 11 jaar oud zijn en nog nooit afgeperst zijn en ga zo maar door. Tijdens deze ronde hebben we ook een willekeurige brandblusser van de muur getrokken en leeggespoten. Ook deze schuimblusser was volgens de sticker hervuld in 2007 en er kwam alleen blubber uit. Dit hebben we gefilmd. Ook hebben we een nieuwe blusser gepakt, leeggespoten en gefilmd. Daar zie je grote verschillen in. Hiervan hebben we een groot verslag gemaakt en aan de directie gegeven.


Toch verbaasde het me dat ik drie weken geleden weer de firma  zag rondlopen voor de jaarlijkse controle. Ik heb me toen bewust als “leek” voorgesteld en gevraagd hoe de controle eigenlijk gedaan wordt. De monteur vertelde me goed en duidelijk hoe een blusser gecontroleerd moet. Dit zag er allemaal goed uit en ze waren ook 2 dagen bezig met de controle. Het enige nadeel van deze controle vind ik dat ze uitgaan van de vorige controle. Ze gaan uit van de sticker die op de blusser zit met “hervuld in 2007”. Terwijl wij al meerdere malen gezien hebben dat het juist die stickers zijn die niet te vertrouwen zijn. Maar voor de rest zag de controle er goed uit.

Ook na deze controle hebben de hoofd-BHV’er en ik nog een rondje door de school gelopen om te kijken of alles weer goed was. Van een afstand ziet alles er inderdaad goed uit, maar zoom je in zitten er ook nu weer wat haken en ogen aan. Ik denk hierbij aan niet gecontroleerde blussers, het ongevraagd bordjes erbij plakken, niet afpersen van slangen en uitgaan van oude stickers. Daarnaast hebben ze “even” een blusser meegenomen om bij te vullen en die is nog steeds niet terug gekomen(na 35 dagen). Dus ook nu weer wordt de controle niet compleet uitgevoerd, maar betalen we wel voor de complete uitvoering.

Ik wil jullie aandacht er even op wijzen dat we spelen met onze eigen genoodzaakte veiligheid. Als wij onze eigen veiligheid al niet kunnen waarborgen, hoe moeten we dat dan kunnen doen van onze leerlingen?! Er hangen hier in het gebouw meer dan 40 brandblussers die ik niet durf beet te pakken mocht er echt wat gebeuren………

Dit is mijn ervaring met het bedrijf . Wat is jullie ervaring ermee?


Peter

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 39.525
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: WVD
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B
Reactie #1 Gepost op: 13 juni 2010, 11:53:33
Het heeft weinig nut om een firma hier aan de schandpaal te nagelen, daar is dit forum ook niet voor bedoeld.
Heb je klachten over het werk van een firma, kun jeje het beste wenden tot het NCP www.ncp.nl en zij kunnen dan gaan kijken of je klachten terrecht zijn of niet.


Chris

 • Gast
Reactie #2 Gepost op: 13 juni 2010, 13:19:49
Ik wil de post best wel veranderen naar firma X. Het gaat mij er alleen om dat er in een andere post ook al gepraat werd over een controle als BHV'er doen. Dit is een mooi voorbeeld dat een controle handig kan zijn!


Chris

 • Gast
Reactie #3 Gepost op: 13 juni 2010, 13:20:28
Õw, ik kan hem niet veranderen


Peter

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 39.525
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: WVD
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B
Reactie #4 Gepost op: 13 juni 2010, 13:29:49
Õw, ik kan hem niet veranderen
Toch handig hè die Mods. ;)
peter k

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.136
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #5 Gepost op: 13 juni 2010, 13:35:30
Heb zelf 5 jaar gewerkt als monteur kleine blusmiddelen en weet hoe ze te werk gaan stuk voor stuk dus dat ligt echt niet aan firma. Ik heb in Utrecht een project gedaan waar 3 firma's aan het werk waren en alle 3 deden ze het niet helemaal volgens het boekje. Het probleem is gewoon dat ze bijna allemaal op een soort bonus systeem werken dus hoe meer je controleerd hoe beter het is voor de monteur.


112Stefan112

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.389
 • Geslacht: Man
  • Brandweer Laren N-H
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap A
Reactie #6 Gepost op: 13 juni 2010, 17:19:26
Het bonussysteem is zeker niet verkeerd, maar als bedrijf moet je dan wel waken voor "slordigheden" / afraffelen van werkzaamheden.  Het gaat wel om de veiligheid van (meestal) veel mensen in een gebouw....Het zal wél per bedrijf verschillen hoe hier mee wordt omgegaan.
Een bedrijf zal verder niets veranderen totdat ze meerdere/vele klachten krijgen, dan pas zal er wat gebeuren.

Kortom, Chris, went je naar NCP wat Peter schreef. ;)


Chris

 • Gast
Reactie #7 Gepost op: 13 juni 2010, 23:01:26
Okee, bedankt.

Ga ik zeker doen. En Peter, bedankt voor het aanpassen  ;D