Auteur Topic: Twee doden na kapseizen Nederlands zeiljacht voor kust Oostende  (gelezen 5407 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Thor

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 1.571
  • Geslacht: Man
  • Bezoek: Belangstellende
Reactie #15 Gepost op: 03 juli 2017, 11:25:40
Zeildrama BelgiŽ: 'Frans is in het harnas gestorven'

Hoe de kiel heeft kunnen afbreken is onbekend, dat gebeurt volgens Noorlander zelden. "Dat is uniek. De kiel is een essentieel onderdeel van een jacht. Dat die afbreekt hoor je eigenlijk nooit, behalve bij zeer extreme weersomstandigheden

https://www.rtlnieuws.nl/nederland/zeildrama-belgie-frans-is-in-het-harnas-gestorven

Een kiel kan afbreken door het keihard onder water tegenop varen, dus meestal een langsscheepse schokbelasting.
Een kiel die afbreekt bij zeer extreme weersomstandigheden zou een unicum zijn. De kiel, vaak een vleugelprofiel, is ontworpen voor het generen van liftkrachten en de ophanging is berekend en uitgelegd op het opnemen van deze liftkrachten en dus de momentkrachten die daaruit voorkomen op de aanhechting op de romp middels boutverbindingen.

Verzwakking van de boutverbindingen door bijv. corrosie met als gevolg het afbreken van de kiel zou een oorzaak kunnen zijn.
Corrosie onder invloed van zeewater of onder invloed van de twee componenten lijm of twee componenten kid tussen de kiel en de romp.
(Azijnzuur dat onderdeel is van sommige lijmen en kids kan een behoorlijk corroderende werking op sommige metalen hebben, hiermee is ruime negatieve ervaring opgedaan bij het samenstellen van grote motorblokken waar door azijnzuur op den duur aanzienlijke corrosie ontstond, zo bleek na demontage en inspectie van de grotere motorblokken.)

Overigens zes man op een zeiljachtje van dergelijke afmetingen is aan de zeer ruime kant.