Bij de brandweer gaat veel veranderenNIJMEGEN - De brandweermannen en -vrouwen in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid krijgen te maken met een aantal veranderingen. Dat heeft te maken met het logisch verdelen van de beschikbare deskundigheid over de 36 brandweerposten.
Die verdeling moet ervoor zorgen dat je bij rampen en calamiteiten de deskundigheid in de buurt hebt. Denk aan het natuurbrandbestrijdingsteam in de nabijheid van de bossen in Groesbeek, en een oppervlaktereddingsteam bij een groot recreatiegebied als Gouden Ham bij Maasbommel.
De huidige veranderingen hebben ook te maken met de nieuwste brandweerkundige inzichten, en op handen zijn de samenwerkingsverbanden. Zoals Oost 5, de samenwerking die in de maak is tussen de Veiligheidsregio's Twente, IJsselland, Noord- en Oost Gelderland, Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid.
De belangrijkste veranderingen op een rij:
1. Bij een ongeval op het waterHet duikteam van de Veiligheidsregio is in 2011 opgeheven. Hiernaar wordt opnieuw gekeken.
Aantal ‘oppervlaktereddingsteams’ gaat niet van zestien naar veertien, waarvan eerst sprake was. In plaats daarvan wordt het aantal zelfs uitgebreid naar negentien. Buren, Nederhemert en Waardenburg krijgen een oppervlaktereddingsteam erbij. Zodat overal een opkomsttijd van 15 minuten kan worden gehaald. Deze teams worden ingezet voor het redden van mensen en dieren die in het water liggen en nog aan de oppervlakte zijn.
Oppervlaktereddingsteams kunnen hun werk doen vanaf de kant, of vanaf een brandweerhulpboot. Het voorstel om het aantal brandweerhulpboten te halveren naar drie, is in de ijskast gezet. De boten in Kerkdriel, Maasbommel en Maurik zouden blijven, die in Ochten en Varik van de hand gedaan. De boot in Asperen stond ter discussie, omdat de rivier de Linge anders moeilijk bereikbaar zou zijn. Naar de hulpboten wordt nu eerst nader onderzoek gedaan.
De blusboten in Nijmegen en Tiel staan niet ter discussie en blijven sowieso.
2. Bij ongevallen met gevaarlijke stoffenOp elke brandweerpost zijn tankautospuiten die in eerste instantie uitrukken. Die hebben zogeheten ademluchtapparaten bij zich, zodat de brandweerlieden zuurstof kunnen ademen in een omgeving met veel rook of schadelijke gassen. In plaats van zelf lekkages te dichten en vloeistofplassen op te ruimen, gaat de brandweer zich vaker beperken tot het afdekken van lekkages en vloeistofplassen. Het opruimen wordt dan uitbesteed, of bij de veroorzaker neergelegd.
Wordt de situatie als link beoordeeld, dan komt een chemiepakkenteam. Een chemiepak beschermt heel goed, maar de brandweerman of -vrouw die het aan heeft, is niet helemaal afgesloten van de buitenlucht. De posten in Nijmegen-Centrum en Nijmegen-West, Tiel, Kesteren, Asperen en Gameren krijgen deze taak erbij. Die is nu nog onderdeel van de basisbrandweerzorg, wat betekent dat alle brandweerlieden erin geoefend zijn. Gemiddeld drie keer per jaar worden in Gelderland-Zuid chemiepakken ingezet.
Is het écht goed mis, dan wordt een gaspakkenteam opgeroepen. Dan gaat het om uitzonderlijke situaties. Die zijn de afgelopen tien jaar in Gelderland-Zuid niet voorgekomen. Een gaspak sluit degene die het aan heeft hermetisch af van de buitenlucht. Wel duurt het een paar minuten om zo'n pak aan te trekken. De brandweerposten in Kesteren, Asperen en Gameren hebben ook deze taak erbij gekregen. Het materiaal dat ze hiervoor nodig hebben - bijvoorbeeld voor het ontsmetten van de gaspakdragers - komt in Geldermalsen te staan.
Risicobedrijven in dit opzicht zijn NXP, Broekman Logistics en schaatsbaan Travium (ammoniak) in Nijmegen, Recticel in Kesteren en PPG Coatings in Tiel. En de Betuwelijn brengt risico's met zich mee. Geldermalsen ligt verre van centraal in de zestien gemeenten die samen de Veiligheidsregio vormen - van Berg en Dal in het oosten tot Lingewaal in het westen. Maar daarvoor is gekozen met het oog op de ophanden zijnde samenwerking met de andere Veiligheidsregio's in Oost 5, zegt een woordvoerder. ,,Stel je voor dat dat team in Nijmegen zou zitten, dat is vlakbij Arnhem. Maar van Arnhem naar Geldermalsen is een ander verhaal.”
3. Bij onvoldoende bluswaterDe brandweer beschikt nu over drie zogeheten Grootschalig Watertransporten of GWT's. Dat is een grote bak met een pomp en minstens een kilometer aan slangen erin, voor als het bluswater van ver moet komen. Die staan nu in Hedel, Beneden-Leeuwen en Nijmegen-West en zijn aan vervanging toe. Dat worden twee nieuwe, die in Geldermalsen en Beneden-Leeuwen komen te staan. Beuningen of Nijmegen-West zou vanwege de spreiding logischer zijn, maar de nieuwe GWT’s zijn groot en passen niet in Beuningen - en niet in Hedel. En in Nijmegen-West staat al een grote bak met blusschuim.
De GWT’s worden eind 2019 geleverd. In de tussentijd houdt de brandweer een onderzoek naar bluswater in het gebied. Dat kan nog tot een ander besluit leiden.
Brandweer
De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ) heeft in totaal 1.068 medewerkers. Daarvan werken er 973 voor de brandweer.
Daarbij gaat het bijvoorbeeld ook om brandweerpersoneel dat op kantoor werkt, opleidingen verzorgt, voorlichting geeft of toezicht houdt. Er zijn 737 vrijwillige brandweermannen en -vrouwen in de regio Nijmegen-Tiel, 236 mensen werken beroepsmatig voor de brandweer. Van die 236 zijn er tussen de 80 en 90 die uitrukken.
In het gebied van de Veiligheidsregio staan 36 brandweerposten. Twee daarvan zijn 24 uur per dag bezet: Nijmegen West en Nijmegen Centrum. In Lent is dat soms het geval. De brandweermannen in Nijmegen slapen op de kazerne: ze blijven daar van half 8 tot half 8. Drie ploegen van acht wisselen elkaar steeds af. Alle andere brandweerposten worden bemenst door de vrijwillige oproepkrachten.BRON:
https://www.gelderlander.nl/nijmegen/bij-de-brandweer-gaat-veel-veranderen~a34050ca/