Auteur Topic: Ford-TT 1925 Wassenaarse Brandweer  (gelezen 4171 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

erres

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.798
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Gepost op: 21 mei 2017, 22:55:31
Ford TT uit 1925 als schaalmodel in het Wassenaars brandweermuseum.

Als vrijwilliger bij het brandweermuseum Wassenaar is mij gevraagd of ik een aan het museum geschonken bouwdoos in elkaar kon zetten. Nu ben ik ook een modelbouwer en heb het aanbod geaccepteerd.

Alras kwam het idee bij de andere medewerkers naar boven om, behalve op fotos, ook een aantal schaalmodellen tentoon te gaan stellen van het rijdend materieel, wat in de loop der jaren dienst heeft gedaan bij de brandweer Wassenaar.  Na wat speurwerk op internet kwam ik een model tegen van een T-Ford, schaal 1:25, welke geschikt was om aangepast te worden naar Wassenaars voorbeeld.

Bestudering van oude gegevens bracht aan het licht, dat het een Ford One Ton Truck, beter bekend als een Ford-TT, moest zijn. De opbouw van de truck is ontworpen door de toenmalige commandant van de Wassenaarse brandweer en oprichter van het museum de heer G.J. van der Mark.
De uitvoering is gedaan door de firma Geesink in Weesp. De Ford werd als materiaalwagen-trekker in 1925 in dienst gesteld. Het verving de paarden die de, tot dan toe, in 1920 aangeschafte motorspuit trokken.
Om het model zo natuurgetrouw mogelijk te kunnen bouwen beschikte ik maar over twee zwart-wit fotos en de orginele tekeningen uit het museum. De Ford heeft tot 1950 dienst gedaan bij de Wassenaarse brandweer, met de nodige aanpassingen aan de laadbak.

visitors can't see pics , please register or login
 visitors can't see pics , please register or login

Het knip en plakwerk

Scratchbuild
Omdat het een Ford TT betrof moest het chassis van het model verlengt worden met daarbij de nodige aanpassingen van stangen, assen en uitlaat.
De achteropbouw van het model is volledig van hout gemaakt en het ladderrek van messingprofielen. Ook de ladders zijn geheel door mij van hout gemaakt. De wielen van het in de laadbak geplaatste slanghaspel heb ik kant en klaar gekocht, die bleken exact te passen in het model. Verder is het haspel, wat tussen die wielen hangt, een haspel van een Mercedes 1017 TS van Revell. De losse opgerolde slangen zijn gemaakt van platte witte schoenveters, welke een dag in een restant koffie hebben gelegen en zo de vaalbruin-witte kleur hebben gekregen.
Voor het maken van de bestrating (want het model op een kale plastic plaat vond ik niet mooi) heb ik gebruik gemaakt van een plaat styrodur. Het materiaal is licht en makkelijk te bewerken.
Ik had ook nog een paar brandweermannen in de schaal 1:24. Daarvan heb ik er 1 aangepast en als commandant van der Mark naast het voertuig gezet.

visitors can't see pics , please register or login
 visitors can't see pics , please register or login

Behalve de emmers zijn alle attributen in de laadbak     Het eindresultaat voor het museum     
zelf gemaakt


Er zitten ongeveer 80 uur puzzelen, lijmen, zagen, afbreken, opnieuw bouwen en verven in, maar bovenal veel modelbouwplezier.

Erres


Brandweerman

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 5.370
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: Brandpreventie deskundige Projecteringsdeskundige BMI/OAI
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap Brandweerduiker
Reactie #1 Gepost op: 21 mei 2017, 23:28:23
Heel erg gaaf Erres, goed werk! Dat heb je zeker mooi gedaan!