Brandweer via bedrijven en zelfstandige verenigingen, kan op het platteland mogelijk leiden tot kortere aanrijtijden.
Ik stem links, en ik ben erg tegen privatisering van overheidsdiensten. De privatisering moet worden teruggedraaid, want de voormalige overheidsdiensten zijn door privatisering vaak duurder geworden, met vermindering van kwaliteit, en verslechtering van werkomstandigheden. En dat terwijl de technische ontwikkelingen juist hadden kunnen leiden tot lagere prijzen en een hogere kwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan de post, telefoonbedrijven, woningbouwverenigingen, enz.
Maar misschien zou commerciële brandweer op het platteland toch een nuttige aanvulling kunnen zijn, zolang de aanrijtijden van de gewone brandweer daar vaak veel te lang zijn. Want dat vind ik onacceptabel.
Mogelijk moet voor commerciële brandweer de wet worden aangepast. En er moeten aan commerciële brandweer eisen worden gesteld qua tarieven, veiligheid, werkomstandigheden, opleiding en kwaliteit. En sowieso moet de overheid niet minder gaan investeren in de brandweer dan nu.
In elk dorpje kan er dan een brandweerbedrijfje zijn, met bijvoorbeeld een brandweer-aanhangwagen, of transportbusje met bluspomp, ladder, bluswatertank, enz. De bewoners van het dorp kunnen zich dan al dan niet abonneren op de service van dat brandweerbedrijf.
Via P2000 kan elk brandweerbedrijf zien, of er in zijn werkgebied een brand is, en of er op dat adres een abonnement is. Zoja, dan gaat het brandweerbedrijf ter plaatse, terwijl ondertussen de gewone brandweerauto van de overheid ook aanrijdt. Als de gewone brandweer arriveert, neemt die ter plaatse het commando over, terwijl er samen wordt geblust met het brandweerbedrijf.
Ofwel het brandweerbedrijf kan een eigen alarmnummer krijgen, dat burgers kunnen bellen bij brand, als ze daarop geabonneerd zijn.
Een zelfde systeem kan worden georganiseerd op niet-commerciële basis door een zelfstandige brandweervereniging in elk dorp, los van de overheid. De nodige investeringen zijn niet heel groot, als wordt gekozen voor een brandweer-aanhangwagen.
Die aanhangwagen kan centraal in elk dorp worden gestald. En bij een brand komt elke brandweerman met zijn eigen auto naar de brand in brandweerpak, met perslucht en met een grote poederbusser, terwijl een van de brandweerlieden de aanhangwagen ophaalt met zijn auto.
Een brandweerbedrijf kan ook in echte brandweerauto's investeren en werken in verschillende regio's, zodat volwaardige service kan worden geboden.