Auteur Topic: H2S ongevallen en discussie over brandweerinzet.  (gelezen 51240 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

tijgernest

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 1.173
  • Geslacht: Vrouw
Reactie #90 Gepost op: 26 november 2010, 00:18:57
Ongeluk bij mixen van mest zeldzaam
door Max de Krijger. donderdag 25 november 2010 | 07:00
 
Een groot hek houdt de pottenkijker buiten de deur bij het opfokbedrijf aan de Elimweg in Schuinesloot.
Vanaf een afstand lijkt hier niets aan de hand. Maar wanneer je dichter bij de stallen op de open vlakte komt, dan zie je een niet alledaags tafereel.  Er liggen 24 dode opfokkalveren van acht maanden jong op een stapel tussen de stallen. Eén van deze gebouwen is nu leeg. Tot dinsdagmiddag vier uur stonden deze dieren hier nog binnen. Totdat zwavelstofsulfide vrijkwam. Om vier uur 's middags is meteen alarm geslagen en 112 gebeld. De ambulances, politie en brandweer waren snel ter plekke. Vier medewerkers van het bedrijf moesten uit voorzorg mee naar het ziekenhuis, voor onderzoek. Ze waren in aanraking gekomen met de giftige dampen. Twee gingen naar Hoogeveen en twee naar Zwolle. De politie zette meteen de weg af. "Omdat veiligheid boven alles gaat", meldt de woordvoerder van dit korps.  De dieren waren inmiddels bezweken. Inmiddels is de stal weer zonder gevaar te betreden.

Een niet gevaarlijke geur bereikt de slijmvliezen. De medewerker die deze woensdag het werk op zich heeft genomen en even meeloopt, houdt wijselijk zijn kaken op elkaar en is eigenlijk best nuchter. "Het zijn 24  kalveren en dat is maar één procent van het totaal." De omwonenden in de boerderijen vertellen meer.
Zo is de buurman die op een paar honder meter afstand woont gewoon thuis als om vier uur 's middags de brandweer, politie en ambulance arriveren aan de Elimweg. Ze zetten meteen de weg af. "Auto's moesten allemaal keren.
Ik heb gehoord dat één van de medewerkers had gezegd dat er diesel in de stal moest worden gegooid. Want dan stopt het met schuimen" vertelt de man.
"En om ongeveer acht uur 's avonds meldde de politie dat onze paardenstal dicht moest. Gelukkig stond de wind goed voor ons. Ik woon hier nu zes jaar, maar heb nog nooit zoiets meegemaakt."
Voor zijn buurvrouw stond de wind minder gunstig en dat blijkt. Het huis staat te koop, maar dat staat het volgens haar al een half jaar. "Om half vijf rook ik iets vreemds, maar heb er verder geen aandacht aan besteed. Om half elf 's avonds was iedereen daar nog druk bezig en toen werd ons verzocht om ramen en deuren dicht te houden."
De andere omwonenden hebben eigenlijk niet veel vernomen van het voorval. Wel zijn ze even in de richting van de stallen gelopen.  "Je ruikt hier wel vaker iets. Maar toen we dichterbij kwamen, werd ons door de brandweer aangeraden terug te keren naar huis."
De eigenaar van de stallen - Fuite in Genemuiden - kan telefonisch niet veel melden over voorval. Als eigenaar weet hij eigenlijk niet precies wat er gebeurd is. De arbeidsinspectie zal een onderzoek instellen.
http://www.destentor.nl/regio/hardenberg/7682929/Ongeluk-bij-mixen-van-mest-zeldzaam.ece

OK. Oorzaak van het vrijkomen van de gassen was dus schuim op de mest. Dit gebeurt (steeds) vaker - maar het gebeurt alleen ongecontroleerd snel wanneer er iets in de mestput is terecht gekomen, hetzij opzettelijk (bv melkzuur of spuiwater toegevoegd) hetzij per ongeluk (bv een flinke partij voer gemorst in de put) Iemand enig idee?
Een ander artikel had het over mest mixen. Het één hoeft het ander niet uit te sluiten. Mogelijk was er sprake van ernstige schuimvorming en is men gaan mixen in de hoop dat het schuim daarmee zou verdwijnen.

Men heeft het over schuim - en over mixen. Misschien was er sprake van zoveel schuim, dat men geprobeerd heeft dat weg te krijgen door te mixen.

De titel van het bovenstaande artikel komt trouwens volstrekt niet overeen met de werkelijkheid ! Ongevallen ten gevolge van het mixen van mest zijn volstrekt niet zeldzaam. Ze gebeuren vaak, erg vaak. Alleen is dit helaas nogal een taboe-onderwerp. Het merendeel blijft binnenshuis - slechts het uiterste, piepkleine topje van de ijsberg komt in de media.
Zolang de mythe van de titel in stand blijft en iedereen net blijft doen of dit bijna nooit gebeurt, weten de meesten wel passief dat mestgassen gevaarlijk zijn, maar realiseren velen zich niet, hoe groot dit gevaar voor de boer en zijn gezin, medewerkers en de dieren op stal daadwerkelijk is. Omwonenden lopen geen gevaar, maar wel iedereen die zich bevindt in de ruimte waar het gas vrijkomt.
In een ander persbericht stond: "ongeveer eens per jaar komt een voorval zoals in Schuinesloot voor bij Nederlandse veebedrijven". Dit klopt ook voor geen halve meter. Ik denk dat er minstens wekelijks en misschien wel dagelijks ergens in Nederland een mestongeval plaatsvindt. De kleinste ongevallen zijn dode vogels op de roosters (een stevige waarschuwing !) en duizelige, wankelende dieren of een dito boer. Het ergste zijn bewustelozen of doden. Gelukkig gebeurt dit zelden op zo'n grote schaal, maar het vindt wél plaats. Alleen wordt er weinig over gepraat ....................................en dus lijkt het of het niet vaak gebeurt.



Peter

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 39.524
  • Geslacht: Man
  • Specialisatie: WVD
  • Bezoek: Brandweer
  • Rang: Manschap B
Reactie #91 Gepost op: 26 november 2010, 19:21:30
Volgens mij krijg je bij het mixen van de mest juist schuimvorming, omdat je dan en water toevoegt. Door het mixen bevorder je dus ook de aanmaak van het H2S-gas. Inderdaad zijn er in een jaar tijd betrekkelijk veel ongevallen gebeurt, dan is het inderdaad onbegrijpelijk dat boerenorganisaties hier geen alarm over slaan.