Auteur Topic: Korte berichten uit de regio Gelderland-Zuid  (gelezen 39233 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Spark

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 299
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
 • Rang: Geen
Reactie #90 Gepost op: 02 oktober 2018, 09:04:52
Grapperhaus laat duikerloos Gelderland-Zuid ongemoeid

NIJMEGEN - Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is niet van plan om de regels omtrent duikteams binnen veiligheidsregio's aan te scherpen. Op dit moment hebben alle brandweerteams in Nederland duikers, behalve die in Gelderland-Zuid en Brabant-Zuidoost. Onverantwoord, vinden deskundigen en CDA-Kamerlid Chris van Dam.

Van Dam stelde eind augustus Kamervragen naar aanleiding van berichtgeving in deze krant, over het ontbreken van een duikteam bij de veiligheidsregio Gelderland-Zuid. De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers stelde toen dat drenkelingen in Nijmegen en omstreken een minder grote kans hadden om tijdig gered te worden dan elders. ,,Het maakt voor je overlevingskans dus heel veel uit waar in Nederland je te water raakt", aldus de VBV.

ZIE OOK: Kopje onder in Nijmegen? Dan heb je pech

Minister Grapperhaus liet gisteren weten niet in te grijpen bij de twee veiligheidsregio's die geen duikers hebben. De minister benadrukt dat de keuze met betrekking tot duikteams een afweging is van het bestuur van de veiligheidsregio, en dat het niet aan Den Haag is om te beslissen of een veiligheidsregio duikers heeft of niet. Wel stelt Grapperhaus dat 'een waterrijke geografie wordt meegenomen bij het opmaken van het regionale risicoprofiel' door de besturen.

ZIE OOK: Groot onderzoek naar verdrinkingen

,,Juist dat laatste maakt dat het niet uit te leggen is dat Gelderland-Zuid geen duikteam heeft", zegt CDA'er Van Dam nu. ,,Jullie hebben toch heel wat water daar." Het Tweede Kamerlid is van plan er in het eerstvolgende overleg met de minister over de brandweer over door te praten. ,,Als deze vrijheid in besturen tot deze niet uit te leggen vorm van ongelijkheid leidt, dan roept dat wel vragen op. De minister is verantwoordelijk voor het stelsel. En is dit nu een stelsel dat wij willen?"

Bron:
https://www.gelderlander.nl/nijmegen/grapperhaus-laat-duikerloos-gelderland-zuid-ongemoeid~a60c3b4c/


Spark

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 299
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
 • Rang: Geen
Reactie #91 Gepost op: 05 januari 2019, 21:54:22
Bij de brandweer gaat veel veranderen

NIJMEGEN - De brandweermannen en -vrouwen in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid krijgen te maken met een aantal veranderingen. Dat heeft te maken met het logisch verdelen van de beschikbare deskundigheid over de 36 brandweerposten.

Die verdeling moet ervoor zorgen dat je bij rampen en calamiteiten de deskundigheid in de buurt hebt. Denk aan het natuurbrandbestrijdingsteam in de nabijheid van de bossen in Groesbeek, en een oppervlaktereddingsteam bij een groot recreatiegebied als Gouden Ham bij Maasbommel.

De huidige veranderingen hebben ook te maken met de nieuwste brandweerkundige inzichten, en op handen zijn de samenwerkingsverbanden. Zoals Oost 5, de samenwerking die in de maak is tussen de Veiligheidsregio's Twente, IJsselland, Noord- en Oost Gelderland, Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid.

De belangrijkste veranderingen op een rij:

1. Bij een ongeval op het water
Het duikteam van de Veiligheidsregio is in 2011 opgeheven. Hiernaar wordt opnieuw gekeken.

Aantal ‘oppervlaktereddingsteams’ gaat niet van zestien naar veertien, waarvan eerst sprake was. In plaats daarvan wordt het aantal zelfs uitgebreid naar negentien. Buren, Nederhemert en Waardenburg krijgen een oppervlaktereddingsteam erbij. Zodat overal een opkomsttijd van 15 minuten kan worden gehaald. Deze teams worden ingezet voor het redden van mensen en dieren die in het water liggen en nog aan de oppervlakte zijn.

Oppervlaktereddingsteams kunnen hun werk doen vanaf de kant, of vanaf een brandweerhulpboot. Het voorstel om het aantal brandweerhulpboten te halveren naar drie, is in de ijskast gezet. De boten in Kerkdriel, Maasbommel en Maurik zouden blijven, die in Ochten en Varik van de hand gedaan. De boot in Asperen stond ter discussie, omdat de rivier de Linge anders moeilijk bereikbaar zou zijn. Naar de hulpboten wordt nu eerst nader onderzoek gedaan.

De blusboten in Nijmegen en Tiel staan niet ter discussie en blijven sowieso.

2. Bij ongevallen met gevaarlijke stoffen
Op elke brandweerpost zijn tankautospuiten die in eerste instantie uitrukken. Die hebben zogeheten ademluchtapparaten bij zich, zodat de brandweerlieden zuurstof kunnen ademen in een omgeving met veel rook of schadelijke gassen. In plaats van zelf lekkages te dichten en vloeistofplassen op te ruimen, gaat de brandweer zich vaker beperken tot het afdekken van lekkages en vloeistofplassen. Het opruimen wordt dan uitbesteed, of bij de veroorzaker neergelegd.

Wordt de situatie als link beoordeeld, dan komt een chemiepakkenteam. Een chemiepak beschermt heel goed, maar de brandweerman of -vrouw die het aan heeft, is niet helemaal afgesloten van de buitenlucht. De posten in Nijmegen-Centrum en Nijmegen-West, Tiel, Kesteren, Asperen en Gameren krijgen deze taak erbij. Die is nu nog onderdeel van de basisbrandweerzorg, wat betekent dat alle brandweerlieden erin geoefend zijn. Gemiddeld drie keer per jaar worden in Gelderland-Zuid chemiepakken ingezet.

Is het écht goed mis, dan wordt een gaspakkenteam opgeroepen. Dan gaat het om uitzonderlijke situaties. Die zijn de afgelopen tien jaar in Gelderland-Zuid niet voorgekomen. Een gaspak sluit degene die het aan heeft hermetisch af van de buitenlucht. Wel duurt het een paar minuten om zo'n pak aan te trekken. De brandweerposten in Kesteren, Asperen en Gameren hebben ook deze taak erbij gekregen. Het materiaal dat ze hiervoor nodig hebben - bijvoorbeeld voor het ontsmetten van de gaspakdragers - komt in Geldermalsen te staan.

Risicobedrijven in dit opzicht zijn NXP, Broekman Logistics en schaatsbaan Travium (ammoniak) in Nijmegen, Recticel in Kesteren en PPG Coatings in Tiel. En de Betuwelijn brengt risico's met zich mee. Geldermalsen ligt verre van centraal in de zestien gemeenten die samen de Veiligheidsregio vormen - van Berg en Dal in het oosten tot Lingewaal in het westen. Maar daarvoor is gekozen met het oog op de ophanden zijnde samenwerking met de andere Veiligheidsregio's in Oost 5, zegt een woordvoerder. ,,Stel je voor dat dat team in Nijmegen zou zitten, dat is vlakbij Arnhem. Maar van Arnhem naar Geldermalsen is een ander verhaal.”

3. Bij onvoldoende bluswater
De brandweer beschikt nu over drie zogeheten Grootschalig Watertransporten of GWT's. Dat is een grote bak met een pomp en minstens een kilometer aan slangen erin, voor als het bluswater van ver moet komen. Die staan nu in Hedel, Beneden-Leeuwen en Nijmegen-West en zijn aan vervanging toe. Dat worden twee nieuwe, die in Geldermalsen en Beneden-Leeuwen komen te staan. Beuningen of Nijmegen-West zou vanwege de spreiding logischer zijn, maar de nieuwe GWT’s zijn groot en passen niet in Beuningen - en niet in Hedel. En in Nijmegen-West staat al een grote bak met blusschuim.

De GWT’s worden eind 2019 geleverd. In de tussentijd houdt de brandweer een onderzoek naar bluswater in het gebied. Dat kan nog tot een ander besluit leiden.

Brandweer
De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ) heeft in totaal 1.068 medewerkers. Daarvan werken er 973 voor de brandweer.

Daarbij gaat het bijvoorbeeld ook om brandweerpersoneel dat op kantoor werkt, opleidingen verzorgt, voorlichting geeft of toezicht houdt. Er zijn 737 vrijwillige brandweermannen en -vrouwen in de regio Nijmegen-Tiel, 236 mensen werken beroepsmatig voor de brandweer. Van die 236 zijn er tussen de 80 en 90 die uitrukken.

In het gebied van de Veiligheidsregio staan 36 brandweerposten. Twee daarvan zijn 24 uur per dag bezet: Nijmegen West en Nijmegen Centrum. In Lent is dat soms het geval. De brandweermannen in Nijmegen slapen op de kazerne: ze blijven daar van half 8 tot half 8. Drie ploegen van acht wisselen elkaar steeds af. Alle andere brandweerposten worden bemenst door de vrijwillige oproepkrachten.


BRON:
https://www.gelderlander.nl/nijmegen/bij-de-brandweer-gaat-veel-veranderen~a34050ca/


Johan Beck

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 597
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #92 Gepost op: 22 juli 2022, 14:24:44
https://www.gelderlander.nl/arnhem/stroomstoring-treft-alarmcentrale-regios-arnhem-en-nijmegen-hulpverlening-vierdaagse-niet-in-geding~a42f2753/

20:11:49 21-07-22   GROUP-2   Uitwijkscenario MAN
   0903211   BRW Gelderland-Zuid (HOvD Oost)
   0903241   BRW Gelderland-Zuid (HOvD/AGS West)
   0903288   BRW Gelderland-Zuid (OvD Midden)
   0903280   BRW Gelderland-Zuid (OvD Noord)
   0903282   BRW Gelderland-Zuid (OvD Oost)
   0903286   BRW Gelderland-Zuid (OvD West)
   0903284   BRW Gelderland-Zuid (OvD Zuid)
21:01:34 21-07-22   -ALPHA-   SPOED, TEL CONTACT CACO MAN op 06 nr!
   0903114   BRW Gelderland-Zuid (Operationeel Leider)