Auteur Topic: Het verhaal achter het model  (gelezen 6889 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

louis

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 10.903
  • Geslacht: Man
Gepost op: 11 juli 2009, 22:00:05
                                        Het verhaal achter het model


Als eerste aanzet voor een nieuwe serie heb ik het model van de Simon Snorkel hoogwerker van Corgi Toys genomen. Dit merk kwam in 1964 als één van de eerste met een model van dit toen nog erg nieuwe reddings en blusvoertuig binnen de brandweer.


visitors can't see pics , please register or login


visitors can't see pics , please register or login



De allereerste hoogwerkers voor brandweergebruik kwamen in Noord-Amerika voor het eerst in gebruik, de eerste kwam in actieve dienst in 1958 en was gebouwd bij de firma Snorkel. Eén van de brandweerkorpsen die het voortouw heeft genomen was de brandweer van Chicago die er in de loop van de jaren een aantal in dienst nam, de eerste was aanvankelijk nog een voertuig wat nog erg op de toen wat bekendere cherrypickers leek. Deze door de Amerikanen genoemde cherrypickers was een kleine hoogwerker die door energiebedrijven en sommige gemeentediensten gebruikt werd om onderhoudwerkzaamheden uit te voeren aan energieleidingen en lantaarnpalen, men kreeg het idee dat deze wellicht ook goed inzetbaar zouden zijn als redding en blusmiddel bij branden. Begin jaren zestig begon ook het Engelse bedrijf Simon ook met de bouw van een hoogwerker, die was aanvankelijk een licentie gebouwde Snorkel. Welk uiteindelijk beter bekend werd als de Simon Snorkel, deze eerste werd op een Bedford chassis gebouwd en tevens voorzien van een Coventry Climax draagbare motorspuit die via een leiding aan de hoogwerkermast de monitor in de korf bediende. Zo vermeld maakte de speelgoedfabrikant Corgi Toys in 1964 een model van dit voertuig, een model wat tegenwoordig nog steeds in warme belangstelling staat bij de verzamellaars. Het had in die tijd ook een aardig speelwaarde gezien het feit dat de mast door middel van twee schroefknoppen bediend konden worden en op deze manier was de mast om hoog te zetten, door middel van twee als blusleiding aan te zienen stangen word de korf bij het omhoog gaan recht gehouden net als in het echt.
Uiteindelijk was de hoogwerker een blijvertje, zelfs in de rest van Europa zag men dit brandweervoertuig verschijnen aanvankelijk waren dat allemaal nog Simon Snorkels, echter er kwamen ook andere fabrikanten met een hoogwerker op de proppen. Trouwens Nederland was in Europa ook één van de eerste, in 1966 nam de Haagse brandweer een hoogwerker in dienst. Een DAF torpedoneus met Simon Snorkel hoogwerkeropbouw, welk enkele jaren later in 1975 werd  aangevuld met een Mercedes-Benz torpedoneus met eveneens een Simon Snorkel opbouw. Echter dit was de laatste voor brandweer Den Haag. In totaal zouden er zeven Simon Snorkel hoogwerkers in Nederland worden afgeleverd. Namelijk na de DAF van Den Haag in 1966, een Magirus-Deutz voor brandweer Dordrecht in 1973. gevolgd in 1974 door een Mercedes-Benz Torpedoneus voor brandweer Enschede en in dat zelfde jaar een Dodge voor brandweer Utrecht. In 1975 werd er een Dodge afgeleverd aan brandweer Beverwijk en twee jaar later werd de laatste voor Nederland afgeleverd aan brandweer Leeuwarden welk weer op een Mercedes-Benz torpedoneus was gebouwd.


visitors can't see pics , please register or login



Het model van Corgi Toys werd uiteindelijk door een nieuw model opgevolgd in de vorm van nieuwere model Simon Snorkel met ladders aan de zijkanten van de hoogwerkermast. Het geheel stond nu op een Dennis F125 chassis gemonteerd, het model werd tot voorkort nog uitgebracht in een iets gewijzigde vorm. Zo zijn de ladders aan de mast vervallen.


visitors can't see pics , please register or login



Het Model van de Bedford met Simon Snorkel hoogwerkeropbouw word nog regelmatig aangeboden op beurzen en via internet verkoopsites, echter een echt zeer gaaf exemplaar is wat moeilijker te vinden. Zeker als men een compleet exemplaar met spuitgast in de korf zoekt. De prijzen verschillen ook wat betreft de aanbiedingen, goed vergelijken is het devies.