Auteur Topic: 'Burger laten opdraaien voor schade'  (gelezen 4850 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Johan de C

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 3.379
  • Geslacht: Man
  • Bezoek: Brandweer
Gepost op: 23 mei 2012, 09:22:54
www.bndestem.nl: Burger laten opdraaien voor schade 
Citaat van:  BN/DeStem
BREDA - De brandweer Midden- en West-Brabant benadert het Verbond van Verzekeraars met de vraag of er financiële consequenties verbonden moeten of kunnen worden aan het ophangen van brandonveilige vlaggetjes, slingers er ander feestmateriaal. Dat zegt Charles Meijer, programma-adviseur risicobeheersing van de brandweer Midden- en West-Brabant.
De versiering is 'helaas nog te vaak brandbaar en gevaarlijk', aldus de brandweer.

Het Europees Kampioenschap voetbal staat weer voor de deur. Diverse straten zijn al weer versierd en ook de partytenten staan al weer opgesteld voor woningen. Het feest kan beginnen.

Reden voor de brandweer de gebruikelijke waarschuwingsberichten de wereld in te sturen. 'Burgers die buiten vlaggetjes, slingers en andere versierselen ophangen ter gelegenheid van het aanstaande Europees Kampioenschap voetbal zijn zélf verantwoordelijk als die niet brandveilig blijken te zijn', is één van de waarschuwingen van de regionale brandweer. Maar wat heeft die boodschap voor zin als de brandweer, de ambulance en de politie tóch wel voor komen rijden en de verzekeraar tóch wel betaalt als de partytent of de woning afbrandt?

"Goede vraag", reageert Meijer, om daar direct aan toe te voegen dat hij die voorlegt aan het Verbond van Verzekeraars. "Ik zou het in ieder geval goed vinden als ten minste een deel van de financiële consequenties wordt afgewikkeld op degene die willens en wetens brandonveilig spul ophangt. Ik denk dat dat een goed signaal zou zijn richting de burgers, maar ook richting de fabrikanten."

Want er wordt nog steeds veel 'rotzooi' verkocht, zo stelde Meijer met carnaval ook weer vast en dat blijkt ook bij controles in de straten. Bij controles van de brandweer worden ook tips gegeven hoe het wél moet: 'Zorg dat u brandveilige versiering aanschaft en aanbrengt, hang het op minimaal vijftig centimeter afstand van spotjes en andere warme apparaten.' Verder wijst de brandweer er op dat slingers en ander feestelijk spul de doorgang van de hulpdiensten en de vluchtwegen niet belemmeren mag. Niet voor iedereen een open deur, klaarblijkelijk.

De brandweer houdt niet alleen de burgers in de peiling, maar vraagt ook caféhouders en winkeliers alert te zijn. Ook cafés krijgen nog bezoek van de brandweer, maar dat zal pas kort voor de eerste wedstrijd (7 juni) gebeuren omdat de caféhouders volgens Meijer de boel in de regel pas kort voor een evenement versieren.

© BN DeStem 2012, op dit artikel rust copyright.
Wij plaatsen alleen reacties die ondertekend zijn met uw voornaam, achternaam en woonplaats.

Hey, dan hebben we het ook nog niet eens over  schade door de brandweer veroorzaakt. Ik weet tenminste 1 geval waar de brandweer een claim aan de broek kreeg omdat er  voor een schoorsteenbrand een hoogwerker omhoog ging  die, oh wat een ramp, wat vlaggenslingers becshadigde...