Auteur Topic: Duidelijkheid over locatie CO-melders  (gelezen 4428 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Peter

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 39.524
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: WVD
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B
Gepost op: 16 november 2016, 16:57:39
Duidelijkheid over locatie CO-melders

De Brandweeracademie heeft een onderzoek uitgevoerd naar de locatie waar koolmonoxidemelders (CO-melders) het beste geplaatst kunnen worden. Vandaag zijn de resultaten van dit onderzoek gepresenteerd bij het Instituut Fysieke Veiligheid in Arnhem.
naar boven

Lange tijd werd aangenomen dat door blootstelling aan een verhoogde concentratie koolmonoxide vijf tot tien doden per jaar vallen en enkele honderden gewonden. Echter, de Onderzoeksraad voor Veiligheid schat in dat de omvang van het probleem met koolmonoxide drie tot vijf keer zo groot is. ‘De symptomen van koolmonoxidevergiftiging worden echter vaak niet herkend zodat een juiste diagnose uitblijft', stelde de Raad in 2015. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat niet alleen slecht onderhouden toestellen, geisers en houtkachels grote veroorzakers zijn van te veel koolmonoxide, maar dat ook (nieuwe) CV-installaties problemen kunnen veroorzaken.
Link: http://www.brandweer.nl/brandveiligheid/veilig_wonen/koolmonoxide/kopie-koolmonoxide/


tygerpower

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 33.264
 • Geslacht: Man
  • Brandbase
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #1 Gepost op: 18 november 2016, 18:28:53
Zó hang je een CO-melder op

18 november 2016

Woensdag vond een seminar plaats over de gevaren van koolmonoxide. Op de agenda stond onder meer het onderzoek dat Brandweer Nederland liet verrichten naar de correcte plaatsing van CO-melders. De uitkomsten van het onderzoek vormen de basis voor het plaatsingsadvies van de CO-melder, weergegeven in duidelijke illustraties. ‘Er hoeft nu geen discussie meer te zijn, duidelijker kan het niet,' vertelt Charles Meijer, brandweerman uit Midden- en West Brabant en namens Brandweer Nederland aanspreekpunt op het CO-dossier. ‘In februari 2017 beginnen we samen met de Brandwonden Stichting weer een CO-publiekscampagne. We zijn er blij mee dat we nu heel duidelijk kunnen communiceren met het publiek.'

Maatregelen
Een ander thema op de agenda was de aandacht die nodig is voor de installatiebranche. Installateurs spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van incidenten met koolmonoxide. De installatiebranche is bezig om de kennis en kwaliteit van installateurs te verbeteren. Vorig jaar bleek volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat die kwaliteit niet voldoende is. Ook bleken keurmerken voor de kwaliteit van een installateur geen garanties voor een veilige installatie te zijn. De brandweer vindt het belangrijk dat op dit terrein maatregelen worden getroffen en is daarom tevreden met de maatregelen en acties die de minister, naar aanleiding van het rapport van de Onderzoeksraad in de brief aan de Tweede kamer in juni 2016, heeft aangekondigd. De brandweer is daarbij wel van mening dat de minister haast moet maken met de toezegging om een onderzoek te houden naar de invoering van een wettelijk verplichte uniforme erkenningsregeling. Charles Meijer sprak donderdagavond hierover op BNR.

http://www.brandweernederland.nl/algemene_onderdelen/nieuwsbrieven/2016/brandweer-actueel-nr-25/@44134/hang-co-melder/