Auteur Topic: 15 Maart Brandpreventieweken. Rookmelders redden levens  (gelezen 1697 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

tygerpower

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 33.287
 • Geslacht: Man
  • Brandbase
 • Bezoek: Belangstellende
Gepost op: 15 maart 2021, 08:03:23
Rookmelders redden levens

De Nationale Brandpreventieweken komen er weer aan! Vanaf 15 maart wordt er vier weken lang extra campagne gevoerd met als thema ‘Rookmelders Redden Levens’. Doel van de campagne is het aantal slachtoffers van een woningbrand te beperken. Vanaf 1 juli 2022 is het een wettelijke verplichting dat alle woningen in Nederland juist geplaatste en goed werkende rookmelders hebben.

Rookmelder is van levensbelang
“Een brand kan zich razendsnel ontwikkelen”, vertelt Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente. “De giftige rook bij brand is dodelijk. Die levensgevaarlijke situatie kan al binnen drie minuten ontstaan, mede door het meubilair, zoals je dat in de meeste woningen ziet. Tijdige ontdekking van brand door een rookmelder is letterlijk van levensbelang, want die paar minuten is niks als je samen met je gezin veilig buiten moet zien te komen. Zeker als je ligt te slapen is een rookmelder echt het enige dat je waarschuwt bij brand en je tijd geeft om te vluchten. Als je slaapt ruik je namelijk niets. Ook in Twente zien we bij woningbranden nog te vaak dat er geen rookmelder aanwezig was.”   

Over de campagne
Tijdens de Brandpreventieweken in oktober vorig jaar heeft de campagne ‘Rookmelders redden levens’ vanwege de verscherpte corona maatregelen uitsluitend online plaatsgevonden. Een groot kick-off event, een tour door alle 14 gemeenten langs bouwmarkten met een brandweer educatievoertuig en instructies aan verkooppersoneel van rookmelders kon helaas allemaal niet doorgaan. Desondanks is toch op een creatieve manier brandveiligheid en het belang van rookmelders bij mensen onder de aandacht gebracht: met een display van brandweervlogger Richard in 70 bouwmarkten in Twente!

Inmiddels is Richard weer op de kazerne en staat hij te popelen voor zijn volgende klus: een bezoek aan de 14 Twentse gemeentehuizen. Deze display is voorzien van informatieflyers die inwoners mee kunnen nemen. Vanwege de coronamaatregelen zijn de bezoeken aan gemeentehuizen beperkt. Daarom vindt de campagne ook dit keer verder vooral online plaats. Meer informatie over rookmelders is te vinden op www.brandweer.nl/rookmelder en op www.rookmelders.nl.

De campagne ‘Rookmelders redden levens’ is een campagne van het Netwerk Nationale Brandpreventieweken; een initiatief van de Nederlandse Brandwonden Stichting, Brandweer Nederland, het IFV (Instituut Fysieke Veiligheid) en het Verbond van Verzekeraars om het aantal slachtoffers van woningbranden in Nederland tot een minimum te beperken.


semjong

 • Forumlid.
 • ***
 • Berichten: 1
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #1 Gepost op: 19 maart 2021, 05:54:48
Ik heb alleen een wateralarm in huis. Maar ik vind het niet erg om meer rook te zetten.