Auteur Topic: 'Nog een accu?!’  (gelezen 3799 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

tygerpower

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 32.427
  • Geslacht: Man
    • Brandbase
  • Bezoek: Belangstellende
Gepost op: 24 november 2017, 17:13:20
'Nog een accu?!’

    Nederland 24 november 2017

Een bestelwagen van een klusbedrijf staat in brand. De brandweer blust de brand, waarna de bestelwagen door een afsleepbedrijf wordt weggehaald. Even later wordt de brandweer opgeroepen om naar het sleepbedrijf te komen om daar de bestelwagen nog een keer te blussen.

Uit onderzoek is niet exact de oorzaak van de eerste brand vastgesteld. Wel is bekend dat de brand ergens is ontstaan bij de elektrische componenten van de 230 Volt omvormer. De oorzaak van de tweede brand was een nog aangesloten tweede accu. Deze tweede accu dient als voeding voor de omvormer en was, net als de reguliere accu, niet afgekoppeld door de brandweer en bleek nog onder spanning te staan. Een tweede accu komt niet alleen voor in bestelwagens maar ook steeds vaker in personenwagens.

Gasflessen
Tijdens de brand is een vijf kilogram gasfles uit het voertuig gehaald, welke intact is gebleven. Na de brand bleken er in de bestelbus meerdere kleinere gaspatronen en spuitbussen in de bestelwagen te liggen. Tijdens de inzet kunnen deze drukhouders gevaar opleveren (zie onder meer casus De kracht van een spuitbus). De informatie op het voertuig (zoals bedrijfssoort) of de bestuurder zelf kunnen je meer vertellen over wat er mogelijk in de wagen ligt.

Reactie
Brandonderzoeker: ‘De repressieve collega’s gaven aan dat ze tijdens de inzet een gasfles in het voertuig aantroffen. Deze zou bezweken zijn en daarmee was, in hun beleving, het gevaar dus geweken. Tijdens het brandonderzoek kwamen we naast de gasfles echter nog verschillende gaspatronen en spuitbussen tegen. Dus zeg niet te snel dat het veilig is, zeker in een ´klussenbus´ kun je van alles aantreffen. Meer dan één gasfles of andere drukhouders is geen uitzondering. Denk ook aan een tweede accu. Veel voertuigen hebben zo’n extra accu voor de in de auto aanwezige accessoires. Koppel beide accu’s af.’

Bovenstaande casus is één van de 29 casussen in de publicatie “Casuïstiek uit brandonderzoek voor Repressie” is opgenomen. De publicatie is het vervolg op het “Casuïstiek uit brandonderzoek voor Brandveilig leven”.

https://www.brandweer.nl/brandweernederland/nieuws/cases/nog-een-accu-casus-24