Auteur Topic: Brandoverslag: handelingsperspectief en literatuuronderzoek  (gelezen 9637 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

tygerpower

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 29.845
  • Geslacht: Man
    • Brandbase
  • Bezoek: Belangstellende
Gepost op: 30 november 2018, 16:17:56

Brandoverslag: handelingsperspectief en literatuuronderzoek?

26 november 2018

De nieuwe publicatie Brandoverslag. Handelingsperspectief en literatuuronderzoek geeft brandweermensen vuistregels om te bepalen wanneer een brand kan overslaan en hoeveel water er nodig is om dat te voorkomen. Ook gaat de uitgave in op de verschillende technieken waarmee de brandweer brandoverslag kan voorkomen.

“Brandoverslag voorkomen, de defensieve buiteninzet, is wellicht de oudste tactiek die de brandweer kent. Toch was het nodig om eens goed te kijken of de werkwijzen die we daarvoor gebruiken nog effectief en efficiënt genoeg zijn. Het milieubewustzijn in onze samenleving is toegenomen, waardoor vragen als: hoe beperken we het effect van de rook en hoe kunnen we de hoeveelheid (verontreinigd) bluswater beperken, momenteel actueler zijn dan ooit”, vertelt lector Brandweerkunde Ricardo Weewer.

Voor repressieve brandweermensen
De publicatie bestaat uit twee delen: een handelingsperspectief en een literatuurstudie. Weewer: “De uitgave sluit wat dat betreft goed aan op de Hernieuwde kijk op brandbestrijding. In het handelingsperspectief ligt de nadruk op de manieren waarop brandoverslag kan optreden en hoe de brandweer kan inschatten of brandoverslag is te verwachten. Het handzame en leesbare handelingsperspectief is ontwikkeld voor repressieve brandweermensen, zoals manschappen, bevelvoerders en officieren van dienst.”

Technieken om brandoverslag te voorkomen
In het tweede deel van de uitgave komen de verschillende technieken aan bod om brandoverslag te voorkomen: waterscherm, nathouden blootgestelde gevel, schuim op belendende wand, aanbrengen gel en toevoeging additieven aan water. “In een vervolgonderzoek gaan we onder andere kijken hoe zo efficiënt mogelijk een waterlaagje op een gevel kan worden aangebracht. Daarnaast gaan we door met het verzamelen van casussen, zodat we van de praktijk blijven leren!”, sluit Weewer af.

https://www.ifv.nl/nieuws/Paginas/Brandoverslag-Handelingsperspectief-en-literatuuronderzoek.aspx