Auteur Topic: Ontwikkeling FLO overgangsrecht bij ABP/Loyalis VNG  (gelezen 2827 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

ambuutje

  • Forumlid.
  • ***
  • Berichten: 1
  • Geslacht: Man
  • Bezoek: Belangstellende
Gepost op: 19 december 2018, 16:09:54
Ontwikkelingen FLO-overgangsrecht

 

Met ingang van 1 januari 2018 hebben de pensioenfondsen PFZW en ABP de pensioenrichtleeftijd verhoogd naar 68 jaar. De pensioenrichtleeftijd is de leeftijd die in de fiscale wetgeving wordt gebruikt voor de berekening van de maximaal toegestane pensioenopbouw. Het verhogen van de pensioenrichtleeftijd heeft geen invloed op de AOW- of pensioenleeftijd.

 

Tijdens overleg dit najaar met de belastingdienst over het nettopensioenproduct van Loyalis, dat als alternatief wordt aangeboden voor de Levensloopregeling, bleek dat de belastingdienst deze pensioenrichtleeftijd aanmerkt als pensioenleeftijd in de wet op de Loonbelasting (WLB). Volgens de WLB kan uiterlijk 10 jaar voor de pensioenleeftijd, een medewerker met deeltijdpensioen (FLO) gaan, met 100% opbouw van ouderdomspensioen. Indien een medewerker voor de leeftijd van 58 jaar met deeltijdpensioen gaat (bv. 60%-95% vanaf 55 of 56 jaar), wordt dit door de belastingdienst aangemerkt als onzuivere pensioenaanwas en wordt het volledige opgebouwde ouderdomspensioen belast met het hoogste belastingtarief (50-52%), met daar bovenop een boete van 22%.

 

AZN en VNG (FLO brandweer) zijn van mening dat de belastingdienst de pensioenrichtleeftijd ten onrechte aanmerkt als de pensioenleeftijd in de WLB en hebben bezwaar aangetekend tegen deze uitleg. Samen met VNG kunnen wij aantonen dat ABP door het keuzepensioen geen vaste pensioenleeftijd kent en vrijwel al onze medewerkers met FLO overgangsrecht rond hun 62e jaar gebruik maken van hun ouderdomspensioen. De belastingdienst heeft inmiddels gereageerd en wij zijn nu met hen in gesprek hierover. Wij hopen begin 2019 een definitief antwoord van de belastingdienst te ontvangen. Mocht de belastingdienst bij zijn standpunt blijven, sluiten we juridische stappen niet uit.

 

Om het bovenstaande probleem te voorkomen, adviseren wij dringend alle medewerkers die nog een keuze moeten maken of die al een keuze hebben gemaakt, maar voor wie het deeltijd FLO nog niet is ingegaan, dit voorlopig uit te stellen.