Auteur Topic: Uitspraken rechters naar aanleiding van ongelukken met brandweerauto’s  (gelezen 2948 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

tygerpower

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 32.427
  • Geslacht: Man
    • Brandbase
  • Bezoek: Belangstellende

Uitspraken rechters naar aanleiding van ongelukken met brandweerauto’s

    Nederland 21 december 2018

Deze week heeft de rechtbank Oost-Brabant uitspraak gedaan in een zaak waarbij een brandweerman na een PRIO1-melding met een brandweerauto een ongeluk veroorzaakte (zie uitspraken.rechtspraak.nl). Vrijdag sprak de rechter vonnis in een andere pijnlijke zaak bij de rechtbank in Zwolle, waarbij een brandweerchauffeur met zwaailicht en sirene bij een dodelijk ongeval was betrokken (zie uitspraken.rechtspraak.nl).

‘Ongelukken met voorrangsvoertuigen hebben een grote impact op slachtoffers, nabestaanden en brandweercollega’s’, zegt een woordvoerder van Brandweer Nederland. ‘Brandweerregio’s doen er daarom ook alles aan om ongelukken te voorkomen. Chauffeurs worden met adequate opleidingen goed getraind. Er zijn ook brancherichtlijnen Optische en Geluidssignalen opgesteld. We kunnen helaas niet voor 100% uitsluiten dat er ongelukken gebeuren met onze zware auto's en dat er fouten worden gemaakt op weg naar een incident, zeker niet in een land met toenemende verkeersdrukte. 'Vanzelfsprekend bestuderen wij de gerechtelijke uitspraken zorgvuldig. Wij wensen de nabestaanden en betrokkenen bij deze ongevallen veel sterkte toe.’
Toelichting

Donderdag (20 december) gaf lector Nils Rosmuller van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) in het actualiteitenprogramma De Nieuws BV op Radio 1 toelichting op het rijden met voorrangsvoertuigen. Rosmuller is terug te luisteren vanaf 13:24 uur.

Meer informatie kun je vinden bij het Kenniscentrum Voorrangsvoortuigen van het IFV.

https://www.brandweer.nl/brandweernederland/nieuws/2018/uitspraken-rechters-nav-ongelukken