Brandweerforum

Afdelingen => Preventie => Topic gestart door: Peter op 29 september 2015, 19:24:40

Titel: Nederlander is slecht voorbereid op brand
Bericht door: Peter op 29 september 2015, 19:24:40
Citaat van: http://www.nu.nl/wonen-en-interieur/4135012/nederlander-slecht-voorbereid-brand.html
Nederlander is slecht voorbereid op brand'


Nederlanders zijn vaak niet optimaal voorbereid op een brand in huis. Zo weet slechts één op de vier zeker dat de rookmelder werkt.

Dat blijkt uit onderzoek van het bedrijf Nest, dat in het kader van de Nationale Brandpreventieweken (hele maand oktober) 1001 volwassenen ondervroeg over brandveiligheid.

Vier op de vijf Nederlanders test de rookmelder in huis niet maandelijks, zoals wordt aanbevolen. 15 procent geeft toe nooit te testen. In ruim twee op de tien huishoudens hangt überhaupt geen rookmelder.

Een mogelijke verklaring hiervoor is het slechte imago van rookmelders. Driekwart van de respondenten vindt dat de apparaten vervelende aspecten hebben, zoals het gepiep bij een lege batterij en een regelmatig vals alarm.

Wat zou hier moeten gebeuren om de brandveiligheid bij de burger thuis te verbeteren? De huidige campagnes hebben te weinig effect gehad blijkbaar.
Titel: Re: Nederlander is slecht voorbereid op brand
Bericht door: hv-engeltje op 29 september 2015, 19:53:24
Dat is heel lastig Peter. Voor veiligheid in het algemeen geld toch immers: mij overkomt dat toch niet! Voorlichting, voorbeelden en soms een preek hebben geen gevolgen. Mensen willen niet nadenken over de gevolgen, laat staan dat als je dan een rookmelder hebt je dat ding ook af en toe moet controleren.

Je ziet wel een toename als er in de buurt een woningbrand is geweest overigens, maar dat heeft iets met kalf en put te maken  ::)

Als ik in een cursus inzichtelijk maak dat rookmelders best belangrijk zijn, hoef ik niet ook nog eens aan te komen met de vraag over vluchtroutes, huissleutels en het sluiten van deuren...

Als je gedrag kon beïnvloeden zodat het wel gebeurde... hou ik me aanbevolen voor de gouden tip ;)
Titel: Re: Nederlander is slecht voorbereid op brand
Bericht door: Peter op 29 september 2015, 20:00:19
Tja, ik herken je verhaal en zie dit ook regelmatig terugkomen in mijn werk. Of inderdaad als er ergens net een brand is geweest, dat men in die straat nog eens gaat nadenken over hoe het bij men zelf is geregeld.
Laatst hadden we een soort in en uitmarkt hier in de gemeente. Dan wordt je aangesproken door mensen en hebben zij vragen over brand in huis. Als je de vraag dan terug stelt wat zij tot nog toe aan preventie in huis hebben gedaan  blijven ze al snel het antwoord schuldig. Of hoor je dat zij een brandblusser hebben die al tig jaar geleden voor het laatst onderhouden is.
Titel: Re: Nederlander is slecht voorbereid op brand
Bericht door: berg op 30 september 2015, 08:25:16
Zo simpel dit roepen aan de vooravond van de brandpreventieweek. Welk belang heeft Nest zelf vraag ik ik mij niet af, het Internet is wat dat betreft de toegangspoort tot veel informatie. En al is de burger wel goed voorbereid dan is hij heden ten dagen nog steeds overgeleverd aan het experiment, de pilot's, spelen met vuur!