Auteur Topic: 24/25-09-2009 Rampenoefening FloodEx  (gelezen 29705 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

goud3634

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 8.468
 • Geslacht: Man
  • 112krimpen.nl
 • Bezoek: Belangstellende
 • Rang: brandwacht
Gepost op: 31 augustus 2009, 16:24:24
Rampenoefening FloodEx met dijkdoorbraken en 800 deelnemers uit meerdere landen

Bijzondere rampenoefening in Noord-Holland Noord
Gepubliceerd: 31-08-2009

Op woensdag 23 en donderdag 24 september vindt een bijzondere rampenoefening plaats in de regio Noord-Holland Noord. Het betreft een van de grootste oefeningen die ooit in Nederland zijn gehouden. Uniek is dat bij deze oefening internationale bijstand wordt getest door deelname van meer dan tweehonderd hulpverleners uit Groot-Brittannië, Duitland, Estland en Polen.

De dijken zijn doorgebroken, West-Nederland overstroomt. Dat is het scenario waarmee de hulpverleners oefenen. De ramp is zo groot dat ze internationale bijstand vragen. Binnen- en buitenlandse hulpverleners zoeken, redden en behandelen slachtoffers en pompen water weg. In het oefenscenario zijn ook extra complicaties verwerkt: sekteleden die weigeren te evacueren, ongelukken als gevolg van uitbrekende paniek.

De rampenoefening FloodEx telt op elke oefendag achthonderd deelnemers. Niet eerder werd in Nederland een meerdaagse oefening van deze schaalgrootte gehouden. Behalve hulpverleners doen ook zo’n driehonderd acteurs en figuranten mee. De hulpverleners maken naar verwachting gebruik van zes helikopters, 24 vaartuigen en tientallen voertuigen. Zij zijn actief op meer dan twintig locaties verspreid over de regio Noord-Holland Noord.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil met FloodEx de procedure bij inkomende buitenlandse bijstand testen. Veiligheidsregio Noord-Holland Noord voert de regie over de uitvoering van de oefening. Andere participanten zijn onder meer: het ministerie van Defensie, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, het Korps Landelijke Politiediensten, het Nederlandse Rode Kruis, Bristow Helicopters, de Reddingsbrigade Nederland, regiopolitie Noord-Holland Noord en Rijkswaterstaat.   

Bron : http://www.hoorngids.nl/nw-7951-7-2822058/nieuws/rampenoefening_floodex_met_dijkdoorbraken_en_800_deelnemers_uit_meerdere_landen.html


Rene de Caluwe

 • Gast
Reactie #1 Gepost op: 01 september 2009, 22:02:08
Misschien een beetje offtopic... maar op dit moment wel een toepasselijk nieuwsbericht van de site www.brandweer.nl

Nederland test internationale bijstand
Bijzondere rampenoefening in Noord-Holland Noord
 
[..]

Ehhh.... toeval bestaat niet.... na al die binnenlandse compagnieën werd het tijd voor de buitenlandse hulptroepen...  ;D ;D ;D

Uiteraard loopt de voorbereiding van deze mega-oefening al langere tijd en staat dit verder los van het incident Schoorl... alhoewel het deze dagen wel "wat" extra drukte geeft.
Zo worden er morgen en donderdag bijvoorbeeld 5 briefing sessies voor de oefening georganiseerd van elk een dagdeel  :-X

We gaan de leiders Copi denk ik nog wel even snel een stoomcursus "engelse hulpverleningstermen" geven!  ;D

groeten,
René de Caluwé   


Sjaak

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.082
Reactie #2 Gepost op: 01 september 2009, 22:27:08
Misschien een beetje offtopic... maar op dit moment wel een toepasselijk nieuwsbericht van de site www.brandweer.nl

Nederland test internationale bijstand
Bijzondere rampenoefening in Noord-Holland Noord
 
Op woensdag 23 en donderdag 24 september vindt een bijzondere rampenoefening plaats in de regio  Noord-Holland Noord. Het betreft een van de grootste oefeningen die ooit in Nederland zijn gehouden. Uniek is dat bij deze oefening internationale bijstand wordt getest door deelname van meer dan tweehonderd hulpverleners uit Groot-Brittannië, Duitland, Estland en Polen.

En de voor de hand liggende bijstand vanuit Belgie neemt niet deel, jammer. Die zullen eerder hulp bieden dan de Esten en Polen, mede gelet op de afstand ...... Met name de Belgische Civiele Bescherming heeft speciaal materiaal tegen overstromingen (lijkt in dat opzicht op de THW uit Duitsland)


Voskamp

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 3.939
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: Bevelvoerder, Operationele Voorbereiding
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Hoofdbrandmeester
Reactie #3 Gepost op: 14 september 2009, 14:12:58
Rampoefening FloodEx: internationale reddingsoperaties in Noord-Holland Noord
14 september 2009

Heel West-Nederland is overstroomd, honderden binnen- en buitenlandse hulpverleners werken samen aan massale reddingsacties. De ergst denkbare overstroming, dat is het scenario van de rampoefening FloodEx die van 22 tot en met 25 september in Noord-Holland Noord wordt gehouden.

De rampoefening is gebaseerd op het Europese Community Civil Protection Mechanism, en heeft het algemene doel om bestaande procedures bij het alarmeren, mobiliseren en inzetten van internationale hulpdiensten na een ernstige grootschalige calamiteit in de praktijk te testen. Aan de oefening nemen per dag ruim 800 mensen deel uit Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland, Estland en Polen.

Bron: Min. BZK
|| Before the emergency, nobody cares; During the emergency, nobody knows; After the emergency, everyone is an expert ||


IkWilbert

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.156
Reactie #4 Gepost op: 18 september 2009, 08:21:52
Zendamateurs moeten C2000 vervangen door Coen Springelkamp
AMSTERDAM -  Tientallen zendamateurs zorgen volgende week bij de grootste internationale rampenoefening die ooit in Nederland is gehouden voor de communicatie tussen verschillende hulpdiensten. De zendamateurs worden ingezet omdat het digitale communicatienetwerk C2000 zeer waarschijnlijk uitvalt. De ’ouderwetse’ analoge apparatuur van de zendamateurs werkt onder nagenoeg alle omstandigheden.

Het C2000 systeem is in opspraak omdat het uitvalt bij grote calamiteiten. Vermoedelijke oorzaken zijn overbelasting en verkeerd gebruik waardoor hulpverleners niet met elkaar kunnen spreken.

Bij de oefening Floodex staat volgende week een deel van de kop van Noord-Holland virtueel onder water door een depressie met extreme windsnelheden. Basis voor het scenario is de watersnoodramp in 1953 en zogenoemde ’Ergst Denkbare Overstroming-gegevens’. Nederlandse hulpdiensten doen dan een beroep op Europese collega’s uit onder andere Duitsland, Groot-Brittannië, Polen en Estland. Ze helpen bij de evacuatie van bewoners, verzorgen van gewonden, aanleg van dijken en wegpompen van water. De oefening speelt zich af rond Wervershoof, het Alkmaardermeer en Amstelmeer.

Ook de stichting Dares, de vereniging van zendamateurs die radiocommunicatie kunnen verzorgen bij rampen en calamiteiten, doet mee. En dat is uniek. De zendamateurs laten zich verrassen door de ramp, zegt Michel Versteeg van Dares. ,,We sluiten niet uit dat door de overstroming denkbeeldige kortsluiting ontstaat in kastjes en zendmasten. Dan verzorgen wij de communicatie”, aldus Versteeg.

De zendamateurs, die met een pieper worden gealarmeerd, zijn uitgerust met analoge mobiele radio’s die het dagenlang op een accu uithouden. ,,Zo zorgen we ervoor dat het commandocentrum contact kan houden met hulpdiensten in het veld. Via gesproken opdrachten, maar ook door het versturen van e-mails met bijvoorbeeld lijsten van gewonden, vermisten of noodzakelijke spullen”, aldus Versteeg. ,,Wij kunnen binnen één à twee uur operationeel zijn. Defensie kan het later overnemen.”

Groot voordeel van zendamateurs is volgens Versteeg dat de hobbyisten zelfvoorzienend en uiterst inventief zijn bij het oplossen van problemen.

Bovendien werken ze met beproefde analoge apparatuur. ,,In tegenstelling tot digitaal dat of werkt of helemaal niet, is een analoog verstuurd bericht altijd wel door iemand op te vangen. De kwaliteit is misschien slecht, maar je kunt het altijd horen.”

In tegenstelling tot C2000 zijn de verbindingen die de zendamateurs leggen te volgen met een scanner.

telegraaf.nl

Aan welke frequenties moet ik dan denken?
Jan-Emmen

 • Gast
Reactie #5 Gepost op: 18 september 2009, 08:46:24

[KNIP]
In tegenstelling tot C2000 zijn de verbindingen die de zendamateurs leggen te volgen met een scanner.

telegraaf.nl

Aan welke frequenties moet ik dan denken?

Kijk hier maar eens: http://r10.dares.nl/


Jan-Emmen

 • Gast
Reactie #6 Gepost op: 18 september 2009, 09:18:38
Nog even een aanvulling t.a.v. het ontvangen van berichten op de scanner.
Waarschijnlijk kun je wel wat berichten ontvangen maar het overgrote deel zal versleuteld zijn zoals ik begrepen heb.


Rene de Caluwe

 • Gast
Reactie #7 Gepost op: 21 september 2009, 21:58:50
Zojuist gelezen op het hulpverleningsforum  ;D  ;) 

We zijn er hier klaar voor hoor!  :-X

De afgelopen dagen hebben wij via internet speciale nieuwsuitzendingen bekeken (in het engels) over de situatie in Nederland. Daarmee leven we ons een beetje in want het is echt "bar en boos".... De situatie is zodanig dat er nog maar 10% van de normaal beschikbare hulpverleners in Noord-Holland Noord over is....

Morgen arriveren de buitenlandse hulptroepen in hun BOO (Base Of Operation) gevestigd in het Mobilisatiecomplex Bergen. We hebben het dan over hulpverleners uit Polen, Estland, Duitsland (THW) en Engeland.

Zowel bij "De Grote Vliet" (Medemblik) als bij het "Alkmaardermeer" (Akersloot) zullen woensdag en donderdag grootschalige veldoefeningen worden gehouden met redding, evacuatie en technische hulpverlening. Op elke lokatie wordt een compleet Copi ingericht waarbij de spreektaal grotendeels "engels" zal worden...

Bij het Amstelmeer en op nog een lokatie (uit mijn hoofd sluizen bij Den Oever) zal grootschalig gepompt gaan worden.

En uiteraard draait in Alkmaar het ROT op volle toeren om e.e.a. te coördineren.

De enscenering is een enorme klus waarbij jullie moeten denken aan het organiseren van zeecontainers vol met huisraad om dat vervolgens in het water te verspreiden, drijvende daken waarop mensen zitten, lantaarnpalen die nog net boven het water uitsteken etc. etc.
Niet te vergeten aangevuld met héél veel figuranten.

Beetje lastig is dat voor deze 2 dagen we te maken hebben met uitval van C2000 en mobiele telefonie (door de overstromingen).
We zullen het dus moeten doen met noodvoorzieningen die Defensie ons kan bieden en een alternatieve communicatie met hulp van Dares.

Ik zit woensdag als deelnemer in het ROT en donderdagochtend in het Copi - Alkmaardermeer. Als de situatie het toelaat zal ik proberen jullie een "live" update te geven, want het schijnt dat internet door defensie wel geregeld gaat worden omdat we natuurlijk Cedric maar weer gaan gebruiken!

groeten,
René de Caluwé


Peter

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 39.524
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: WVD
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B
Reactie #8 Gepost op: 21 september 2009, 22:05:18
Als de situatie het toelaat zal ik proberen jullie een "live" update te geven, want het schijnt dat internet door defensie wel geregeld gaat worden omdat we natuurlijk Cedric maar weer gaan gebruiken!

groeten,
René de Caluwé
Nou, we zitten er klaar voor hoor. ;D ;D
Maar voor jullie allemaal erg veel succes die dagen,als ik de nieuwsberichten zo moet geloven smelten de ijskappen sneller dan men dacht.En komt Nederland niet zo erg gunstig uit de bus.
Jullie zijn dan in ieder geval voorbereidt. ;)


Tim de Kleyn

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 317
 • Geslacht: Man
  • http://www.brandweerwateringen.com/
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #9 Gepost op: 21 september 2009, 22:09:09
Moet donderdag om 07.00 aanwezig zijn op school van hieruit gaan wij met bussen naar een van de oefenlocatie's.
Hoor waarschijnlijk een dezer dagen welke locatie het gaat worden
Redacteur van Regio15.nl
Volg de regio15 twitter op http://twitter.com/regio15/ !
Regio15 tiplijn: 070 - 73 73 112
pim

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 312
 • Geslacht: Man
  • pvfotografie
Reactie #10 Gepost op: 22 september 2009, 09:16:33
AS donderdag ben ik als pers aanwezig bij de oefening. Dus voor de mensen die de beelden willen zien, zie dan mijn website.
Voor fotografie uit het kluster EVA (Epe, Voorst, Apeldoorn) kijk je op www.pvfotografie.nl


IkWilbert

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.156
Reactie #11 Gepost op: 22 september 2009, 13:52:17
Meer dan honderd Duitse en Poolse hulpverleners verzamelen zich dinsdag bij de grensovergang bij Oldenzaal.

De hulpverleners doen woensdag en donderdag mee aan een van de grootste rampoefeningen die ooit in Nederland is gehouden; FloodEx. Tijdens de oefening wordt gedaan alsof het westen van Nederland onder water staat. Nederlandse hulpverleners kunnen het niet alleen aan. Ze krijgen hulp van honderden buitenlandse hulpverleners uit Duitsland, Polen, Estland en Groot-Brittanië.

http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=101660


Rufes

 • Gast
Reactie #12 Gepost op: 23 september 2009, 15:54:32
Vandaag even wezen kijken bij Uitgeest.
3 daken van huizen op potons drijven op het Uitgeester/Alkmaarder meer, waar mensen vanaf worden gered.

Brandweer van ik meen Akersloot, was bezig met bodem/water verontreinigingsonderzoek, omdat er vaten in het meer dreven.

Hier tevens nog een filmpje van RTVNH over de voorbereidingen met de huizen en Sekte.

http://www.rtvnh.nl/player.php?stream=UitzendingTV&item=41&uitzendingsitem=14999


Diamondback

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.644
 • Geslacht: Man
Reactie #13 Gepost op: 24 september 2009, 00:56:08
Ik ben vandaag even wezen gluren op en rond het COPI in Wervershoof.

Leuk, hé?  ;D ;D ;D ;D

Huh... wat...?

Of ik een paar fotootjes heb gemaakt zodat jullie in ieder geval even een idee kunnen krijgen hoe het er daar aan toe ging?

'Tuurlijk!

http://s30.photobucket.com/albums/c346/diamondbacktherattler/Floodex%2022%2023%209%202009/
You know, there's a reason there's no instance in the bible of Jesus forgiving anyone of their stupidity. Prostitutes, murders, betrayers, yes, ...but an idiot...?


Rufes

 • Gast
Reactie #14 Gepost op: 24 september 2009, 14:11:12
Paar fototjes van mij, vaaf het "Surfstrandje" in Uitgeest, waar een aantal hogere dames en heren, een uitleg kregen, en vervolgens in Helicopters en boten stapte vor een rondvlucht/vaart

visitors can't see pics , please register or login


visitors can't see pics , please register or login


visitors can't see pics , please register or login


visitors can't see pics , please register or login


visitors can't see pics , please register or login


visitors can't see pics , please register or login


visitors can't see pics , please register or login


visitors can't see pics , please register or login


Foto's even goed neergezet, stonden allemaal kruisjes.
Team Brandweerforum